Treballs premiats

Catalunya: el camí cap a la independència

Catalunya: el camí cap a la independència

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2015

Centre: Col·legi Sant Andreu, Badalona
Autor: Andrés Da Silva Jaime
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutor: Enric Gil Garcia

 

Objectius:

Es pretén determinar quins han estat els motius principals que han fet que una part molt significativa de la societat catalana donés suport a un moviment polític secessionista. Per tal de fer-ho cal primer realitzar una recerca per veure quins canvis s’han donat al llarg dels anys en el camp de la política que hagin permès que un postulat tradicionalment residual com l’independentisme tingui ara tants partidaris. Per tant, s’analitzen els canvis de tendència en la nostra societat sense deixar al marge els que han succeït en la política.
En tercer lloc, es vol fer incidència en les diferents explicacions i justificacions que la classe política donava a uns mateixos fets en funció del partit del que formessin part. Aquest objectiu va motivar plantejar una entrevista a un membre o diputat de tots els partits de l’arc parlamentari català.
Per últim, es busca trobar una explicació raonable a per què la justificació oficial que esgrimeixen els polítics sobiranistes per defensar les seves postures és fer referència a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, quan la recerca realitzada refuta aquesta tesi.

 

Metodologia:

En primer lloc es fixà una hipòtesi, que és: ‘La sentència del 2010 del tribunal constitucional sobre l’Estatut, així com les actituds hostils i d’incomprensió dels governs espanyols de torn envers el territori català, són les principals causes de l’augment independentista’.
S’introduiren els principals partits polítics i s’articulà la part teòrica al voltant d’esdeveniments històrics dins del catalanisme.
Per la part pràctica es dugueren a terme entrevistes a membres de cada partit polític, juntament amb el punt de vista addicional d’un eurodiputat. Un cop analitzades totes elles es plantejà una anàlisi global sobre temes com el paper del TC o les conseqüències de la independència.
Amb la refutació de la hipòtesi es mostren els arguments que fan coincidir l’auge independentista amb una situació econòmica adversa. En aquesta tessitura es té en compte l’antropologia social, que planteja dues justificacions per explicar els canvis en pobles o Estats. Una és la justificació EPIC, donada per l’investigador, i l’EMIC, donada pels integrants de la cultura en qüestió. D’aquesta manera s’arriba a la conclusió final del treball.

 

Conclusions:

Les conclusions d’aquest treball ajuden a comprendre la magnitud i importància d’aquest procés polític que s’està donant a Catalunya.
El primer pas és la refutació de la hipòtesi, que dona lloc a rebutjar la tesi àmpliament estesa entre el catalanisme que la sentència del TC sobre l’Estatut és la que ha provocat l’auge més gran de l’independentisme. Certament, és molt difícil que una situació que no té incidència en la vida real de les persones provoqui un canvi tan paradigmàtic. Tanmateix, en el moment d’aquesta sentència, el panorama polític català no es va veure alterat, i continuàvem trobant un govern de CiU pactant amb el PP, i ERC al seu torn quedà relegada a la cinquena força política.
En conseqüència, trobem que l’auge independentista sí coincideix amb les èpoques en les que la situació econòmica era més adversa. Cal afegir que el moment en què es donà un augment percentual més gran dels secessionistes no fou després de la sentència del TC, sinó després de la negativa al pacte fiscal el 2012, on el panorama polític català s’alterà, amb forces favorables a declarar la independència entrant amb força al Parlament.
En l’antropologia social, diríem que la justificació EPIC és que l’independentisme va lligat a l’economia, i la justificació EMIC, que diria que la sentència del TC és la que provoca un canvi en la societat, fent augmentar l’independentisme.


Compartiu aquest projecte