Treballs premiats

Cèl·lules solars orgàniques: muntatge i caracterització

Cèl·lules solars orgàniques: muntatge i caracterització

Detall

Àmbit temàtic: FÍSICA
Edició: Premiats 2014

Centre: Institut Baldiri Guilera, El Prat de Llobregat
Autors: Óscar Jiménez Arranz, Álvaro Antonio Gil Vázquez
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Emilio Llorente Pérez

 

 

Objectius:

El nostre objectiu és dur a terme la fabricació i la caracterització de cèl•lules solars orgàniques per tal de comprendre el seu funcionament, comprovar la seva eficiència i observar què s’ha de tenir en compte a l’hora de fabricar-les per tal d’obtenir un bon rendiment.

 

Metodologia:

Hem dut a terme la nostra investigació utilitzant informació obtinguda d’Internet, de llibres que teníem al laboratori, del nostre tutor i dels investigadors Rafael Betancour, Pablo Romero i Silvia Colodrero, tres científics que treballen a l’ICFO en el desenvolupament de cèl·lules solars. Per tal de dur a terme el treball hem fet quatre experiències: la creació de cèl·lules solars orgàniques a l’institut i a l’ICFO, l’anàlisi dels espectres d’absorció dels pigments utilitzats i la caracterització de les cel•les mitjançant filtres.

Per fer aquestes quatre experiències hem necessitat el set de muntatge Nanocrystalline Solar Cell Kit amb el qual hem fabricat les nostres cèl•lules. Després hem tingut l’oportunitat de fabricar-ne unes quantes a l’ICFO, on hem pogut treballar amb material professional i on hem realitzat totes les caracteritzacions, per tal de comprovar el funcionament de totes les cel•les creades. A l’institut vam realitzar les experiències del espectres d’absorció i els experiments amb els filtres de colors mitjançant un espectrofotòmetre que teníem al nostre laboratori.

 

Conclusions:

Vam construir nou cèl•lules amb pigments orgànics naturals de les quals cap va tenir un bon rendiment, per aquest motiu vam provar a construir dues cèl•lules amb un pigment de ruteni que si que ens van funcionar bé. Per aquest motiu creiem que el desenvolupament de les cel•les orgàniques passa per una investigació més acurada en els tipus de pigment i en la metodologia de la seva construcció.
També vam arribar a la conclusió que les cèl•lules solars orgàniques formaran part del nostre futur més immediat. Aquestes tindran aplicacions tan útils com la de poder crear finestres que funcionin com panells solars. Sense cap mena de dubte aquestes innovacions significaran un
avenç molt important per les energies renovables.

 


Compartiu aquest projecte