Treballs premiats

Control climàtic d’un espai arquitectònic mitjançant el microcontrolador Aruduino

Control climàtic d’un espai arquitectònic mitjançant el microcontrolador Aruduino

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2015

Centre: St. Peter’s School, Barcelona
Autors: Arnau Miàs Anglada
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Carlos Baldero Escudero

 

Objectius:

1.Donar una resposta de millora a l’ús excessiu i generalitzat de calefaccions, al desaprofitament de les condicions climàtiques exteriors dels espais arquitectònics i a l’alt cost de la instal·lació d’un sistema energètic sostenible convencional.
2. Dissenyar un projecte que permetés aprofitar les condicions tèrmiques exteriors dels espais arquitectònics per a climatitzar-ne l’interior, mitjançant un sistema automàtic que respongués a un algoritme que rebés dades de sensors.
3. Potenciar i donar a conèixer les noves tecnologies de Do It Yourself que són econòmiques, de software lliure i hardware lliure i aplicar-les a la construcció del projecte del Treball de Recerca, aconseguint alhora que aquest fos sostenible i respectuós amb el medi ambient.
4. Crear un producte totalment versàtil, personalitzable, innovador i de baix cost.

 

Metodologia:

Primerament em calia escollir el microcontrolador més adequat que, per mitjà d’una programació específica, em permetés realitzar un projecte complex.
Les característiques concretes del microcontrolador Arduino, entre elles, el fet de treballar amb software i hardware lliures, em van fer decidir per la seva elecció.
A continuació vaig buscar els programes compatibles amb aquest microcontrolador i vaig comprovar que programar-lo amb el codi Arduino podia significar un llarg procés.
Amb el programa Grasshopper, que ja coneixia, vaig programar visualment i amb estructura lineal el microcontrolador Arduino i, a partir d’aquí, vaig dissenyar-ne la maqueta per mostrar-ne el funcionament.
Quan ja havia aconseguit el projecte, vaig constatar que el microcontrolador Arduino treballava molt, i el sistema era lent pel fet d’haver de traduir el llenguatge del programa Grasshopper al llenguatge de l’Arduino.
Vaig voler millorar i optimitzar al màxim el sistema i vaig constatar que el que s’havia de fer era programar-lo directament amb llenguatge Arduino. I així ho vaig fer, vaig aprendre el llenguatge de codi Arduino i el vaig aplicar a la programació del mateix.

 

Conclusions:

L’elaboració d’aquest treball m’ha permès valorar el potencial d’aquest petit ordinador, Arduino, per al futur de la domòtica a nivell d’un usuari domèstic i sense coneixements avançats d’informàtica o tecnologia.
El fet de ser un entorn de programació lliure permet inspirar-se amb idees ja desenvolupades i afegir millores per a nous usos. I em pregunto: Què passaria si ens poguéssim fabricar els nostres propis mòbils a mida, o la nostra nevera, o un drone controlat per ràdio control?

M’he adonat que el treball era molt extens, i ambiciós, però per això em fascinava. Era totalment nou per a mi, i això m’il·lusionava.
En aquest treball hi ha una part molt important d’investigació i de prova, i en cada moment que he après alguna cosa nova he plantejat noves formes de aplicar-ho en diferents objectius.
Es diu que quan coneixes una cosa, t’adones del molt que et queda per conèixer. En el meu cas, això és així.


Compartiu aquest projecte