Treballs premiats

Cosmètica natural amb olis essencials

Cosmètica natural amb olis essencials

Detall

Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició: Premiats 2017

Centre: Institut Ramon Berenguer IV, Cambrils
Autor/s autora/es: Maria Mercè Canela Añon
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Sònia Acosta López


Compartiu aquest projecte

Objectius

Els objectius d’aquest treball han estat estudiar les propietats cosmètiques de, extreure olis essencials per maceració, elaborar diferents cosmètics i comprovar les seves propietats. També s’ha fet un estudi econòmic sobre els costos de fabricació d’aquest tipus de cosmètic,

Metodologia

La metodologia ha estat la següent: s’han seleccionat 7 plantes aromàtiques: xiprer, xiprer de Lambert, cedre de l’Atles, murtra, llorer, sàlvia i romaní; s’han posat a macerar en oli d’ametlles, alcohol de 96 º durant 5 setmanes i en aigua desionitzada dos dies. Els extractes es van usar per fabricar sabó de mans, desodorants en esprai i cremes corporals.
Els resultats que es van obtenir van ser un alt grau d’extracció de principis actius per a totes les plantes macerades en alcohol, atenent al color de la dissolució; en oli d’ametlles i en aigua, la sàlvia i el romaní van ser les plantes més eficients. En canvi del xiprer de Lambert, gairebé no es van obtenir substàncies solubles.
Després del filtratge, amb els extractes es va elaborar sabó de mans, desodorants líquids i cremes corporals. Les plantes per fabricar aquests cosmètics es van seleccionar, de les set estudiades, segons les seves propietats terapèutiques.
Es van produir tres sabons de mans: amb romaní, murtra i xiprer. Dos d’ells amb Aloe vera. Es va observar que canviava el color, un cop solidificat en un d’ells, el de romaní; però no hi va haver gaire diferència en el temps de solidificació. Els desodorants, en polvoritzador, es van fer un amb sàlvia i un altre amb xiprer, com a ingredients principals. Cap dels dos alterava significativament el pH natural de la pell humana. Les cremes corporals es van fabricar amb llorer i cedre, plantes amb propietats per millorar diverses afeccions cutànies. Es van assajar diferents composicions fins a trobar les que tenien una textura més untuosa.

Conclusions

Conclusions: És relativament fàcil obtenir olis essencials de les plantes aromàtiques pel mètode de maceració. Els dissolvents més efectius són l’alcohol i l’oli d’ametlles. Les plantes de les que s’ha extret més principis són la sàlvia i el romaní. El xiprer de Lambert, el que menys. És factible obtenir a un cost molt baix, cosmètics d’ús habitual i amb propietats que no alteren l’acidesa de la pell.