Treballs premiats

Dieta i psoriasi: hi ha relació?

Dieta i psoriasi: hi ha relació?

Detall

Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició: Premiats 2018

Centre: Institut Torrevicens, Lleida
Autor: Razvan-Paul Gorgan
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutora: Mª Montserrat Teixidó Ruiz, Marta Artells Esteba


Compartiu aquest projecte

Objectius

Objectius de la part teòrica:

– Assolir els coneixements pertinents sobre la malaltia que estic investigant.

– Trobar la relació que existeix entre la malaltia i les comorbiditats associades a aquesta.

– Relacionar la presència de la síndrome metabòlica en pacients psoriàsics amb la malaltia,tenint com a punt de vista la seva dieta.

Objectius de la part pràctica:

– Recollir el màxim d’enquestes possible durant els mesos d’estiu que estigui disponible la consulta de dermatologia de l’hospital Arnau de Vilanova

– Elaborar els gràfics i les taules pertinents a partir de les enquestes recollides per poder extreure conclusions

Metodologia

Per realitzar aquest treball de caràcter cientifico-mèdic he emprat el mètode científic.

Esmentar que aquest és un treball amb col·laboració del departament de dermatologia de la UdL, a l’hospital Arnau de Vilanova, a Lleida. Aquesta és una petita mostra d’una investigació superior portada a terme per aquest mateix departament de la Universitat.

El primer pas ha estat la recol·lecció d’informació sobre la psoriasi i els riscos que pot comportar. He sigut aconsellat i guiat pel doctor Casanova a consultar articles per extreure tota lainformació necessària per elaborar la primera part del treball. A continuació s’havia de determinar la naturalesa de la part pràctica. Amb ajuda del doctor Josep Manel Fernández, qui s’està especialitzant en psoriasi al ja esmentat hospital Arnau de Vilanova, he escollit una enquesta sobre l’adherència a la dieta mediterrània.

Tot seguit, durant determinats dies de la setmana he assistit a la consulta del doctor Casanova per poder passar enquestes als pacients que hi venien. Per determinar si les meves hipòtesis eren vertaderes o falses, l’enquesta va ser completada tant per persones que pateixen psoriasi com per altres que no, però que pateixen algun altre tipus de malaltia dermatològica.

Conclusions

S’han observat associacions entre la dieta (un factor de risc ambiental) i la psoriasi.

L’educació sobre els factors ambientals modificables (dieta, nutrició, pes adequat i activitat física) és essencial en el tractament d’aquesta malaltia.

La dieta mediterrània presenta beneficis per la salut i pot prevenir l’obesitat, la diabetis i

els esdeveniments cardiovasculars. Els efectes beneficiosos de les intervencions nutricionals que promouen el patró alimentari mediterrani es podrien estendre als pacients psoriàsics. Es necessiten futurs assaigs d’intervenció dietètica ben dissenyats en mostres de població més grans per definir pautes dietètiques específiques per a la psoriasi.

Els pacients psoriàsics haurien de consumir més oli d’oliva, verdures i hortalisses, fruita, vi, peix i marisc, llegums, verdures cuites, pasta o arròs acompanyades de salses o sofregits casolans i fruits secs. En el cas dels aliments que haurien d’evitar o de disminuirne la ingesta són la carn vermella i els embotits, les begudes ensucrades i la rebosteria comercial.