Treballs premiats

Documentant els records

Documentant els records

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Guindàvols, Lleida
Autors: Pau Gómez Del Barrio
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Teresa Closa Vidal

 

Objectius:

La història amb majúscules és un concepte abstracte, difícil de definir i encara més difícil d’entendre.
Com a éssers humans no vivim la història de manera abstracta sinó escoltem les històries, totes juntes formaran un relat que ens expliquen la vida de tantes persones de la mateixa manera que la imatge d’un mosaic només adquireix significat a través de les diferents tessel·les.
El 17 de juliol de 1936 esclatava la guerra civil a Espanya. La meva padrina Carme era una nena. Així doncs, em proposo tornar la veu a la meva padrina, en representació de tots aquells que van viure el dia a  dia d’aquest conflicte.

Per assolir aquest objectiu principal em plantejo els següents objectius més concrets:
1. Recopilar els relats sobre la guerra civil de la meva família d’Organyà.
2. Utilitzar aquests relats com una font de història oral i contextualitzar-los.
3. Aportar informació rellevant per tal de valorar els efectes de la guerra en la vida quotidiana dels membres de la família.

 

Metodologia:

El treball de recerca està estructurat en les següents parts:
– En un primer apartat trobem els coneixements previs amb el context històric d’àmbit nacional i comarcal que ens serveix de marc de referència.
– En el segon s’explicita el mètode i procediment d’investigació: enregistrament i muntatge del documental, com s’han documentat els records, com s’ha fet la recerca de recursos i materials, el tractament de les imatges.
– A continuació hi ha la transcripció escrita combinada amb trets específics del context històric i les reflexions sobre les entrevistes i els seus protagonistes.
– Tot seguit les conclusions.
– I per últim els annexos que inclouen la recopilació de fonts primàries, material, fotografies relacionades amb l’entorn familiar.

 

Conclusions:

Crec que he assolit el principal objectiu plantejat en l’inici  del treball de recerca que era ‘tornar la veu a la meva padrina’, ella ha explicat les seves històries i els seus coetanis les han corroborat.

Pel que fa als objectius més concrets diria:
– La recuperació dels records dels diferents membres de la meva família ha estat feta mitjançant el muntatge dels diferents vídeos, d’acord amb els personatges i les etapes de la guerra civil que representen cada un d’ells.
– La  recerca de documentació m’ha permès contextualitzar i demostrar  el grau  d’autenticitat  dels records de la meva família durant aquest període, records que abasten aspectes diversos de la societat del moment: com vivien, com s’organitzaven, com pensàvem, com van aconseguir sobreviure.

També m’ha permès aconseguir uns objectius que en principi no havia formulat i que són resultat de la metodologia utilitzada:
– Elaborar  una hemeroteca ad hoc.
– Recopilar un fons fotogràfic familiar sobre aquesta època en aquesta comarca.
– Inscriure aquest treball dins d’una tradició familiar que puguin continuar futures generacions.

Com a persona aquest treball m’ha ensenyat a veure diferents visions històriques d’un conflicte i també m’ha servit per guanyar confiança en mi mateix i a mantenir l’esforç i la constància per poder arribar a un objectiu.


Compartiu aquest projecte