Treballs premiats

Dormir de dia. Un suïcidi biològic?

Dormir de dia. Un suïcidi biològic?

Detall

Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició: Premiats 2016

Centre: Institut Escola Intermunicipal del Penedès, Sant Sadurní dAnoia
Autor/s autora/es: Marta Gómez Bailón
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Francesc Forcada Galvany


Compartiu aquest projecte

Objectius

Entendre el perquè dormir de dia no és saludable per la salut. Descobrir en quines àrees del cos i de quina manera pot arribar a afectar aquesta inversió de l’horari del son. I finalment, crear una sèrie de pautes a seguir, una ‘recepta del son’ que ajudi a les persones que treballen de nit a contrarestar els efectes adversos del seu torn laboral.

Metodologia

La part teòrica ha estat elaborada a partir d’estudis clínics realitzats per institucions de prestigi, amb informació extreta de les entrevistes realitzades personalment als 6 especialistes entrevistats i amb informacions extretes de diferents pàgines web.
La part pràctica ha estat fonamentada sobre la part teòrica, amb la que s’han creat els qüestionaris. I a partir dels resultats d’aquests s’han elaborat les conclusions. També hi ha hagut un seguiment de llarga durada a un nombre concret de persones a base de qüestionaris i també d’anotacions setmanals sobre el seguiment de les pautes marcades a seguir.

Conclusions

Amb l’estudi que he realitzat puc afirmar que hi ha una tendència a que les persones que treballen de nit pateixin més patologies associades a l’insomni i la nutrició.
Per altra banda, he decobert que les persones que treballen de nit no aconseguien una mateixa qualitat de son quan ho feien de dia que quan ho feien de nit.
Finalment, m’he adonat que la creació d’unes pautes per ajudar a millorar la salut dels treballadors del torn de nit és extremadament dificultós per la complexitat dels seus horaris tan laborals com socials.