Treballs premiats

E-WAY | Disseny i construcció d’un Segway

E-WAY | Disseny i construcció d’un Segway

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2018

Centre: Institut Pla de l’Estany, Banyoles

Autor: Eloi Quintana Ferrer

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutor: Joaquim Farrés Brunsó


Compartiu aquest projecte

Objectius

Els objectius del treball van ser estretament marcats per la Metodologi que vaig utilitzar:

– Aconseguir constuir el vehicle fnal que anomenaré ‘E-Way’.

– Construir el vehicle sense sobrepassar el seu valor de mercat.

– Conèixer el funcionament d’un Segway.

– Cercar la informació necessària per a la construcció i programació a Internet i a llibres especialitzats.

– Adquirir coneixements per a la reutilització de components vells per la construcció del E-Way, utilitzant el mètode DIY.

– Cercar i escollir components òptims en relació qualitat/preu en diferents botigues per a la realització del projecte.

– Aconseguir que el vehicle sigui el màxim d’eficient pel medi ambient.

 

Metodologia

Durant el procés de construcció del E-Way i del prototip inicial, utilitzaré un mètode molt conegut per internet anomenat DIY (Do It Yourself), traduït seria ‘fesho tu mateix’. Consisteix en reutilitzar materials que ja disposes per casa, i crear varis elements tu mateix sense haver-los d’adquirir, això disminueix enormement el cost del vehicle. M’he centrat en utilitzar aquesta metodologia perquè el propi vehicle surti amb una relació qualitat/preu molt econòmic comparat amb vehicles similars. Tot i així, gran part de les peces no podré crear-les jo mateix, ja que són molt delicades i no disposo de eines per a realitzar-les. En casos així no tindré cap més opció que adquirir el producte a la botiga més econòmica del mercat. També per realitzar un complet seguiment del treball, he creat la meva pròpia pàgina web on es podrà visualitzar el treball diari que he realitzat amb moltes més fotos i amb més detall per aprofundir sobre qualsevol tema del que es tracti en aquest treball. A través del codi QR de la part superior pot accedir directament al la meva pàgina web.

Conclusions

La primera part fonamental del treball es caracteritzava per la recerca d’informació de tots els components que disposa un Segway s’ha complert amb èxit, cosa que ha sigut fonamental per després poder-lo construir.

Pel que fa el prototip, els resultats obtinguts no han sigut òptims, ja que la seva estabilització no és gaire bona: al cap de dos minuts del seu funcionament o si es topa amb algun obstacle perd l’estabilització i es tomba, això és degut a que el seu centre de gravetat estava molt distanciat del terra i els dos motors que disposava no tenien la suficient força per poder-la superar, i fer que aquest no es tombés. Per altra banda, l’E-Way sí que ha complert la hipòtesi, que afirmava que s’estabilitza quan hi ha una persona a sobre, tot i que aquesta estabilització es podrà anar millorant amb el programari, o amb la incorporació de més sensors. Els resultats han sigut positius tot i que al darrera ha comportat un treball molt dur, sobretot en el procés de construcció de l’E-Way, on hi he dedicat gran part de temps