Treballs premiats

El duelo y sus funciones

El duelo y sus funciones

Detall

Àmbit temàtic: PSICOLOGIA I PSICOFISIOLOGIA
Edició: Premiats 2013

Àrea:  Psicologia Social
Centre:  Institut Puig Castellar, Santa Coloma de Gramenet
Autor/s autora/es:  Sandra Ginel Jalencas
Nivell educatiu:  2n Batxillerat
Tutors/es:  Paco Gallardo Díaz

Fa més de dos anys, el 12 febrer 2011 va morir la meva àvia materna, per a mi ella havia estat com una mare, un suport incondicional, el significat de la paraula amor, afecte, dolçor i totes les coses bones que hi ha. La seva pèrdua va deixar un buit molt gran en mi, una sensació de solitud i silenci que mai havia sentit. Però sempre li estaré agraïda per haver-me ensenyat tant, em va ensenyar en vida i gràcies a ella sóc qui sóc , però gràcies a ella segueixo aprenent. Dic això, ja que, arran de la seva mort es van plantejar moltes dubtes sobre tot el que sentia jo i tots els que m’envoltaven. Per exemple, per entendre el que jo havia sentit vaig voler saber què és el dol i quines són les seve funcions. Ara que ja puc dir que he finalitzat el meu dol i ja no em fa mal parlar sense embuts d’això, busco entendre què em passava, què sentia, però no només jo , sinó que m’agradaria entendre també el que sentien els meus familiars i en general tot meu entorn. Així que, amb aquest treball busco trobar respostes, entendre aquesta situació per la qual lamentablement, tard o d’hora, passem tots, i dic lamentablement perquè si passes per això, vol dir que has perdut a algun ésser estimat, però d’altra banda, si aconsegueixes finalitzar el teu dol d’una forma natural, crec que és una experiència de la que pots aprendre. Jo he après moltíssim i en aquest treball vaig continuar aprenent.
Així que en aquest treball he estudiat què és el dol, quines etapes té, quins tipus hi ha, quins aspectes culturals i psicològics l’envolten, etc. Però abans de estudiar aquests aspectes també he hagut d’investigar sobre les actituds de la societat davant la mort, sobre les pors davant seu i sobre els rituals que l’envolten. El meu treball es composa de dues parts: una d’investigació documental, que englobaria tot el citat anteriorment, la qual he realitzat llegint llibres, articles i consultant pàgines d’internet, i una altra més personalitzada de entrevistes a persones que han sofert una pèrdua important i altres que estan acostumades a tractar amb la mort en el seu dia a dia.
Un cop acabat el meu treball sobre el dol, la seva funció psicològica i social, he de comprovar que les meves hipòtesis i els objectius s’han complert.
Per poder començar a estudiar el duel primer vaig haver de investigar sobre la mort i els diferents aspectes que l’envolten . En aquest àmbit he après moltíssim , ja que en ser un tema poc tractat per a persones de la meva edat, sabia molt poc. He après com els costums influeixen en nosaltres i com influeix el lloc on vivim en la nostra forma de veure la mort i els rituals entorn a ella. He vist com els avenços en la societat fan canviar aquests costums i m’he adonat que en aquesta societat materialista en què vivim, cada vegada, es tendeix a ocultar més els sentiments i en canvi se li dóna importància a coses molt més supèrflues. Un cop aprofundit en la cultura de la mort vaig poder començar a estudiar els mecanismes del duel que era la part de la feina que realment més m’interessava. Com dic a la introducció, en morir la meva àvia em van presentar moltes preguntes i aquestes les he pogut contestar un cop acabat el treball, sobretot , he pogut comprendre que el dol és diferent en cada persona, per això és impossible intentar ajudar a algú que estigui vivint aquest procés mitjançant fórmules generals estrictes ja que cada un afronta i supera el seu dol de forma personal i intransferible. Així , puc dir que he complert l’objectiu que plantegi al principi d’aquest treball ja que he comprès per què sobrevé el dolor i l’expressió d’aquest, tant en mi, com en la meva família, i en la societat en què vivim.


Compartiu aquest projecte