Treballs premiats

El manga: art i literatura. Estudi d’un gènere infravalorat

El manga: art i literatura. Estudi d’un gènere infravalorat

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2018

Centre: Col·legi Bell-lloc del Pla, Girona

Autor/s autora/es: Guillem Sabench Monge

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutors/es: Fèlix Bruguera Ligero


Compartiu aquest projecte

Objectius

Durant molts anys s’ha titllat el manga, si més no en la societat occidental, de ser un simple i pueril divertimento de nens, descatalogant-lo de l’índole artísticoliterària. Com a amant del gènere que sóc, m’he proposat mostrar l’altra cara de la moneda per tal de fer veure que pot ser i han de ser considerats un element més dins el món de les lletres i els pinzells, amb influències diverses de filòsofs, pintors i literats.

Metodologia

En l’àmbit literari, analitzarem cada obra com si d’una novel·la es tractés, començant amb l’argument i recursos formals per acabar amb la simbologia i la similitud de les obres amb el pensament filosòfic i la literatura tradicionalment anomenada.

En l’art plàstic, l’estudi de les obres serà més concret ja que partirem de certes vinyetes de cada manga seleccionades rigorosament i analitzades des del punt de vista pictòric, com si de quadres es tractés. Tot això sense oblidar-nos de l’autor i de ses diferents obres.

Conclusions

Observant l’anàlisi realitzada de cada obra, podem dir que superen amb escreix la barrera entre manualitat i obra d’art, ja que en elles s’hi perceben aspectes transcendents de l’ésser humà, la vida, el pensament de cada autor i sobretot, el que aquests volen anunciar al món.

Totes posseeixen un alt grau de tòpics literaris de gran diversitat, símbols relacionats amb el cristianisme, el pensament samurai, de Nietzsche, de Maquiavel… A més, cada autor exprimeix al màxim els seus personatges per tal de fer-los rodons i dinàmics, aconseguint que fins i tot el personatge més secundari intervingui en la trama de manera rellevant.

El que ressalta més del manga vers la literatura, és la forta introspecció del personatges pròpia de la novel·la psicològica modernista, però també aquest caràcter d’antiheroi dels protagonistes dels mangues esmentats. Encara que aquest aspecte sol variar perquè com passa en tots els gèneres, dins de cada un hi ha subgèneres que empren diferents mètodes per explicar una història.