Treballs premiats

El T.T.I.P. molt més que una amenaça social i econòmica

El T.T.I.P. molt més que una amenaça social i econòmica

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2017

Centre: Institut Llavaneres, Sant Andreu de Llavaneres
Autor/s autora/es: Anna Gutierrez Rodriguez
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Lluís Llaquet Altemir


Compartiu aquest projecte

Objectius

Inicialment, l’objectiu principal va ser: fes un molt bon treball de recerca.
Finalment, quan ja anava acabant els últims punts del treball, lligava caps i donava una clausura a cada apartat, em vaig adonar que els meus objectius ja no assolien només el Treball de Recerca, sinó que abarcaven qualsevol tema: el meu objectiu més primordial, fer un bon treball i aconseguir la màxima nota, anava estretament seguit d’informar-me, contrastar i llegir, per tal d’estar ben informada i conèixer sempre a què ens enfrontem o saber què és el que tenim al davant, per poder seguir lluitant pels nostres drets, defensant els nostres interessos de forma coherent i justa, saber argumentar en contra d’allò que no els defensa i establir entre tots unes normes més justes i igualitàries entre el poder i la ciutadania. La justícia sempre ha estat el més important per mi i, per tant, la meva màxima: l’objectiu, ja no del treball, sinó meu, sempre serà cercar-la o, en cas de no trobar-la, seguir lluitant sempre per aconseguir-la.

Metodologia

La metodologia que vaig utilitzar es pot reduir, paradòxicament, a poques paraules: moltíssima lectura. Fet el guió, el primer pas que vaig fer va ser llegir un llibre (TTIP: la gran amenaza del capital, de Jorge Alcázar González) per estructurar-me i informar-me exactament sobre què tenia al davant: entendre les causes, conèixer-ne l’origen, interpretar les estadístiques i saber amb precisió els detalls de l’acord. De fet, però, no vaig trigar gaire a llegir el llibre perquè el dia 14 de juliol ja començava amb la part pràctica: tenia una cita al Parlament de Catalunya per parlar amb Albano Dante Fachín Pozzi, actualment, secretari general de En Comú Podem, en aquell moment, però, un diputat que estava molt informat, juntament amb la seva dona, en el tema de la signatura del TTIP i del seu germà bessó CETA. A partir d’aquí, ja començava la recerca sobre el què era el TTIP, en què consistia, quins eren els seus paràmetres, a quins àmbits afectava, en quins sectors es centrava… la medotologia, aquí, no va canviar molt, si més no, però, va variar una mica: el que vaig fer aquí va ser buscar informació sobre cada apartat específic del TTIP a diferents pàgines, per buscar aquella que estigués més especialitzada en un àmbit o en un altre. M’explico: si l’apartat parlava sobre els aliments transgènics, per exemple, buscava l’article de diari (per Internet), que parlés d’ell. Aquest apartat, referent a les parts, es va centrar en solapar i contrastar les diferents informacions trobades en una mitja de més o menys cinc diaris, extreure la informació i redactar-la. Per fer-ho, el que feia era: imprimir els articles que trobés més interessants,

Conclusions

La meva conclusió respon, doncs, a un claríssim no cap a aquesta proposta (si es pot considerar proposta, perquè és més aviat un secret entre els interessats). De fet, a part de la conclusió, es podria elaborar una pregunta, fent, d’aquesta forma, una espècie de símil amb el tema del referèndum, per exemple: si realment, segons l’argumentació de les parts encarregades de signar aquest tractat després que les secretes informacions sortissin a la llum, no és un tractat tant dolent, no vulnera cap dret, afavoriria el comerç i la inversió, faria augmentar el PIB per càpita, incrementaria els nivells d’ingressos… Per què no es deixa conèixer? Quina és la raó per la qual, si tant bo és el tractat, no es permet que la ciutadania el pugui llegir, conèixer i opinar al respecte? Al meu parer, un silenci, també és una respota, i molt clara, a més a més.
Des del meu punt de vista, tinc l’obligació moral, com a ciutadana, de fer tot el que estigui a les meves mans per evitar allò del què estic en contra, i, igual que amb el TTIP, em posicionaré en contra i argumentaré en contra de tot allò que no segueixi un model just i igualitari.