Treballs premiats

Elfi Stadler. Vivències de l’acolliment de les nenes austríaques a Terrassa el 1949. El Moviment de Solidaritat Internacional

Elfi Stadler. Vivències de l’acolliment de les nenes austríaques a Terrassa el 1949. El Moviment de Solidaritat Internacional

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2013

Àrea coneixement:    Història Contemporània
Centre:    Institut El Castell, Esparreguera
Autor/s autora/es:    Pau Figueras Bartés
Nivell educatiu:    2n Batxillerat
Tutors/es:    Blanca Mampel Ayuso

Vaig elegir aquest tema motivat per l’interès d’estudiar i explicar la història de la meva àvia materna, l’Elfi Stadler, nascuda a Àustria i que degut a la situació de penúria i misèria que va viure el seu país després de la 2ª Guerra Mundial, va formar part d’aquell conjunt d’infants que van ser acollits a diferents indrets d’Espanya. El meu objectiu era el resseguir, estudiar i deixar constància d’una història personal, la de la meva àvia, en el marc d’un context històric lamentablement tràgic, i destacar, alhora, la tasca humanitària que va suposar aquest fet..

Per a realitzar el treball, he utilitzat, en primer lloc, la informació oral transmesa per la meva àvia i la meva besàvia. En segon lloc, he treballat amb la documentació que la meva àvia i un oncle meu, Helmut Kohlmann, han anat recopilant sobre el tema. Disposar d’aquesta informació ha estat molt important i m’ha permès, entre d’altres, accedir a documents procedents de diferents arxius austríacs, com l’Arxiu Estatal de la República d’Àustria a Viena o l’Hemeroteca de l’Arxidiòcesi de Salzburg. Jo també, aprofitant les vacances d’estiu, vaig poder consultar els arxius de Càritas a Viena i a Salzburg. Amb aquesta documentació he pogut, per exemple, reunir les converses mantingudes entre Helmut Kohlmann, autor de  l`article publicat al Salzburger Nachrichten “Kinderparadies – Iberia”, i Franz Adlgasser, autor d’un article sobre l’acolliment a Espanya de nens d’Estíria després de la Primera Guerra Mundial. He accedit, també, a l’espistolari mantingut entre  el meu oncle i Hans Loidl, un dels acompanyats i responsables del transport dels infants austríacs a Espanya. Per últim, he emprat diferents fonts bibliogràfiques.
Aquest treball m’ha permès evidenciar les persones anònimes i  les organitzacions que, d’una forma altruista, van participar en els moviments de solidaritat internacional, ajudant  a milers d’infants afectats per les conseqüències de la Primera i de la Segona Guerra Mundial. M’he adonat de la gran tasca humanitària de les organitzacions que van dirigir les estades, en especial de l’Associació d’Esperantistes i sobretot de Càritas (que encara avui en dia fa una tasca importantíssima amb els més necessitats)  així com la voluntat solidària de les persones acollidores malgrat que a Espanya ni l’any 1920 ni després, al 1949 eren precisament moments de bonança econòmica. He pogut constatar que els infants sempre són els més vulnerables per les guerres o qualsevol tipus de catàstrofe i això m’ha permès aproximar-me i entendre millor una època de penúria des de tots els punts de vista, gràcies a les vivències personals, tant d’acompanyants, nenes i nens acollits, pares acollidors, familiars dels infants que marxaven, etc. I he pogut deixar testimoni de les vivències personals de la meva àvia i ampliar el coneixement de la nostra memòria familiar.


Compartiu aquest projecte