Treballs premiats

Els afusellats per la repressió franquista a Sant Feliu de Pallerols

Els afusellats per la repressió franquista a Sant Feliu de Pallerols

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Castell D’Estela, Amer
Autors: Pau Font Masdeu
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Purificación Merino Palomar

 

Objectius:

A l’hora de realitzar els treballs, m’he plantejat aquests objectius:

– Saber què va passar durant la Guerra Civil al meu poble.
– Veure com es va aplicar la repressió franquista.
– Conèixer la vida dels 4 afusellats.
– Estudiar el procés i la condemna que se’ls va fer.
– Esbrinar qui els va denunciar i intentar descobrir el per què.

 

Metodologia:

La part més teòrica del treball ha estat fonamentada en estudis bibliogràfics existents, complementant-ho amb documentació d’arxiu. S’ha realitzat un estudi amè i en un àmbit local-comarcal, entenent que són aquests fets els que influeixen directament en les denúncies.
La part de recerca s’ha basat en documentació d’arxiu i memòria oral. Arxius consultats: Arxiu Comarcal de la Garrotxa, Arxius municipals de Sant Feliu de Pallerols, La Vall d’en Bas i Fréscano i Portal de Archivos Españoles (PARES). Els documents personals m’han estat facilitats per les famílies de les víctimes. La recerca recull notes biogràfiques de cada personatge emprant partides de naixement, correspondència, documents d’arxiu i memòria oral. A continuació es relata el procés judicial seguint la informació recollida als consells de guerra i es parla dels denunciants.
La memòria oral s’ha recollit per mitjà d’entrevistes obertes enregistrades en àudio amb una posterior extracció dels continguts més rellevants i relacionats entre ells. Ús de la ‘història viva’, és a dir s’ha recollit el testimoni de gent que va viure els fets en primera persona.

 

Conclusions:

Coneixement dels fets de Guerra Civil i postguerra immediata a Sant Feliu de Pallerols.
Apropament als fets que van involucrar als encausats.
Recuperar l’esperit i la memòria perduts d’aquests homes que van morir injustament, víctimes de l’odi i la venjança i que mai han tingut cap reconeixement al poble.
Constatar que la Repressió Franquista va ser duríssima, amb penes de mort a ‘delictes’ de poca consideració. L’objectiu clar del règim Franquista: fer net i acabar amb tot allò que hi havia hagut abans, eliminant el problema d’arrel per assegurar-se continuïtat.
Queda obert fer un estudi exhaustiu dels denunciants i esbrinar els motius de fons d’aquestes denúncies. He preferit deixar el tema de banda per no ferir sentiments ni remoure consciències al poble.


Compartiu aquest projecte