Treballs premiats

Els bandolers de l’aire. Estudi de la Guerra Civil al Poble Sec

Els bandolers de l’aire. Estudi de la Guerra Civil al Poble Sec

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2014

Centre: Escola l’Horitzó, Barcelona
Autor: Gerard Cruz Bernà
Nivell educatiu: 4t ESO
Tutora: Anna Mitjans Castellví

 

 

Objectius:

L’enfocament que vull donar ara amb aquesta tesina, és la de referència de tots els testimonis orals propers a mi per fer una anàlisi dels fets que van succeir, especialment, al barri del Poble Sec. Molts d’aquests testimonis són persones que conviuen amb mi en el barri durant el dia a dia, per tant es tracta, en definitiva, d’una aproximació més humana dels fets ocorreguts entre el 37 i el 39, període que correspon als diferents bombardeigs que va patir Barcelona i concretament el barri.
Amb aquesta Tesina podré descobrir com la gent subsistia, com vivien, quina era la situació del barri i com s’aconseguia protegir dels bombardejos durant aquells temps de guerra.
També veuré com eren els refugis antiaeris i l’opinió tant de la premsa local, ja fossin feixistes o nacionalistes, com premsa internacional.

 

Metodologia:

Bàsicament he posat en pràctica tots els coneixements que he anat adquirint aquests anys d’estudi per investigar, descobrir i comparar informació per realitzar unes bones conclusions. Per fer-ho, he aplicat totes les diverses formes per adquirir aquesta informació, per exemple per realitzar el Marc Teòric he anat acumulant informació al voltant de la guerra civil des de les característiques dels bombarders que assetjaven la ciutat de Barcelona fins els refugis antiaeris de la ciutat, passant per la mateixa història del Poble Sec.
Pel que fa el Marc Pràctic he desenvolupat el treball a partir de les fonts orals que encara poden donar-nos testimoni d’aquest fet. Simultàniament he entrevistat dos historiadors tant rellevants com el professor J. Sobrequés i el professor especialista en aquest tema J.M Solé i Sabaté.
Paral·lelament he ampliat informació a partir de la premsa escrita i la visita a un refugi antiaeri.

 

Conclusions:

Encara avui dia, entre els carrers del barri hi ha les restes de la guerra, com el mateix refugi, plaques commemoratives, restes de metralla en una paret…
La guerra civil va ser la primera guerra total, va canviar el concepte de guerra, degut el canvi de l’objectiu militar per l’objectiu civil. Amb els bombardejos desapareix la reraguarda i es sotmet la moral civil fent desaparèixer gairebé per complert el front.
La Guerra Civil no es pot considerar ara per ara un tema tancat, perquè encara queda molt per treballar, tal i com hem pogut veure mitjançant els testimonis orals. En l’oblit continuen havent-hi testimonis, protagonistes, documents que ens podrien parlar d’un esdeveniment que va troncar la vida de molts ciutadans ara fa 78 anys.

 


Compartiu aquest projecte