Treballs premiats

Els colors

Els colors

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2013

Centre: Institució Cultural Catalana Súnion, Barcelona
Autor: Samuel Davies Udina
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutors: Tomàs Winand Molne

El treball prete’n agafar els colors com a objecte d’estudi per poder-los examinar des de diversos punts de vista, amb la intenció d’entendre’ls i de poder-los definir de manera rigorosa.

El primer pas va ser veure quina havia de ser la tria de disciplines des de les quals es podien estudiar els colors. Un cop feta la tria començava el període d’investigació, que va requerir la lectura de d’abundant material de naturalesa molt diversa a causa de l’ampli ventall de disciplines involucrades. La necessària síntesi de tota aquesta informació va comportar que només un petit percentatge de la lectura es veiés plasmada de manera directa al treball. Cal remarcar que sovint “especialment als últims tres apartats” quan la investigació no aportava cap opinió satisfactòria, l’autor va triar presentar i defensar argumentalment la seva pròpia.

L’estudi filosòfic, que actua en certa manera de conclusió del treball, assoleix els objectius del treball i utilitza tota la informació acumulada al llarg del procés d’estudi i investigació per presentar una definició rigorosa del fenomen del color. Veient que el color no és una propietat intrínseca dels objectes ni de la llum, la definició proposa que el fenomen del color deixa d’existir en el moment en què un dels següents tres elements desapareix: l’objecte, la llum, o una sèrie d’aparells fisiològics que transmetin informació a un cervell capaç d’interpretar-la. Aquesta afirmació té conseqüències que en potència són filosòficament problemàtiques, i el text té cura de defensar-la per evitar ambigüitats.


Compartiu aquest projecte