Treballs premiats

Els Miserables: 150 anys després d’una gran obra literària

Els Miserables: 150 anys després d’una gran obra literària

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2015

Centre: Col·legi El Casal, Castellar Del Vallès
Autors: Pau Sánchez Pascual
Nivell educatiu: 4t d’ESO
Tutors: Gerard Vilanova Godoy

 

Objectius:

L’objectiu del meu treball, com explico de forma més extensa a la introducció, no és el d’analitzar a fons una obra literària, sinó tan sols introduir-la, repassar alguns dels seus punts més importants, per tal de poder centrar-me també en les seves adaptacions, en com estan fetes i què aporten de diferent a la mateixa història, vivint jo mateix una experiència creativa d’adaptació d’un llibre a un format audiovisual.

L’objectiu final del treball és observar com un llibre escrit fa 150 anys continua vigent en l’actualitat i respondre preguntes que, a vegades, com a societat, sembla que donem per respostes: la literatura és un gènere lent, pesat, superat pels nous mitjans de transmetre idees, sentiments i històries? Després del pas dels segles i les nombroses adaptacions de nous gèneres artístics, grans llibres com Els Miserables continuen vius avui en dia?

 

Metodologia:

Per tal d’assolir els meus objectius, he dividit el treball en tres parts, exceptuant la introducció i les conclusions. En primer lloc, per introduir la novel·la, n’he analitzat, de forma breu i sintetitzada, els apartats més bàsics. Són, en ordre: la trama, els personatges, la forma i l’autor. En el segon bloc, titulat Influències, he tractat les adaptacions del llibre a l’escenari i a la gran pantalla, i m’he centrat en dues: el musical de Schönberg i Boublil i la pel·lícula, de l’any 2012, dirigida per Tom Hooper. Per abordar aquesta part, m’he basat en dues entrevistes realitzades per mi mateix: a Xavier Torres, pianista, compositor i director, per al musical, i, per a la pel·lícula, a William Nicholson, el seu guionista. En l’últim bloc, el de la meva adaptació, he explicat breument els motius que m’han portat a fer-la, el format audiovisual i alguns detalls i especificacions, així com la meva impressió sobre el resultat final. Per acabar, he elaborat unes conclusions basades en la introducció, on, a part d’introduir i de justificar el tema, he formulat preguntes que he intentat respondre amb les experiències d’haver realitzat el treball.

 

Conclusions:

És difícil sintetitzar les conclusions, ja que no n’he arribat a una de sola. En el procés de realització del treball, he pogut observar com les diferents adaptacions i, en termes més generals, els diversos formats artístics, utilitzen diferents recursos, solucions i enfocaments per transmetre una història o un conjunt de sentiments i idees.

Respecte una de les preguntes fonamentals del treball (si la literatura és o no pitjor que altres gèneres més ‘de moda’) responc que no, que malgrat una pel·lícula o un musical pugui ser més dinàmic i gratificant a curt termini, no podran substituir mai la literatura, que ha demostrat a través dels segles la seva capacitat de narrar històries, idees i sentiments de manera més extensa i profunda, i que mai podrà ser substituïda o desaparèixer completament.

Els Miserables no és ni el millor llibre ni la millor novel·la del món, però té la força d’una gran història, molt ben escrita i meditada, força que han sabut transmetre, en altres mitjans, les seves adaptacions. Si aquells que s’emocionen al cinema o al teatre amb Valjean, Cossette, Marius, Javert… es prenguessin el temps i la dedicació de llegir-se el llibre, es quedarien igualment sorpresos i impressionats per una de les grans novel·les de tots els temps.


Compartiu aquest projecte