Treballs premiats

Estudi sobre el patrimoni industrial, científic i tecnològic d’Esparreguera i la seva difusió i coneixement entre la ciutadania de la vila

Estudi sobre el patrimoni industrial, científic i tecnològic d’Esparreguera i la seva difusió i coneixement entre la ciutadania de la vila

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA, SOCIOLOGIA I POLÍTICA
Edició: Premiats 2016

Centre: Institut El Cairat, Esparreguera
Autor/s autora/es: Marc Félez Navarro, Gemma Serrano Codina
Nivell educatiu: Tercer d’ESO
Tutors/es: Carme Piqué Hernández, M. Luisa Salgado Vallvey


Compartiu aquest projecte

Objectius

Per iniciar el treball, vam elaborar un llistat a partir de la informació que havíem recollit de la visita a l’arxiu municipal d’Esparreguera. A continuació vam cercar per internet informació. Després elaboràrem un qüestionari amb dubtes i demanàrem una entrevista a l’arxivera municipal del poble. Li vam explicar la nostra idea. Ens va facilitar l’accés documents, fotografies i plànols i ens va donar informació sobre algunes persones relacionades amb aquests invents. Vam estar buscant a l’arxiu municipal i vam trobar alguns documents sobre les patents i els invents i d’altres els hem trobat a la Web de l’Oficina Española de Patentes y Marcas.
A mesura que anàvem comentant el nostre treball amb familiars i professores vam trobar d’altres invents. Així, poc a poc, un ens va portar a un altre, fet que ens va permetre conèixer i entrevistar els inventors o persones relacionades amb ells i hem cercat el lloc on es trobaven.
Paral·lelament vam preparar un qüestionari amb la finalitat d’esbrinar quin grau de coneixement del patrimoni científic i tecnològic d’Esparreguera tenien els seus habitants. I també per saber si en tenien més coneixements les persones grans o els joves. Tota la informació cercada l’hem recollida en fitxes. Per últim, per fer difusió d’una banda, vam presentar el nostre treball, oralment i/o per escrit en diferents esdeveniments i d’altra banda, van crear un itinerari per mòbil i ordinador i uns codis QR.

Metodologia

D’una banda, el treball ens ha permès conèixer moltes coses que no sabíem sobre el nostre poble. Esparreguera ha estat testimoni durant anys d’invents que han contribuït a canviar una mica la història. Des d’un sabó amb algues amb la capacitat d’aprimar fins a un motor de motocicleta amb bastant èxit a Espanya i l’estranger. Destaquen dues famílies d’inventors, per una part la família Aleu, Joan, Josep i Joaquim van realitzar, junts, per separat o amb altres persones i van patentar un mínim de 7 invents, per una altra part la família Ramon, l’avi és inventor d’una formigonera plegable que encara es fa servir actualment i el net va inventar el caviaroli.

Conclusions

Dels resultats de les enquestes realitzades podem concloure que el coneixement sobre els invents i indrets de caràcter científic i tecnològic de la nostra vila és dispar, mentre la gent adulta i gran en tenen més coneixement i alguns saben citar diferents invents (sobretot: sabó d’algues, moto Aleu i formigonera), la gent més jove desconeix l’existència d’aquests invents. Sí que coneixen els indrets més destacats com la Colònia Sedó, o les Roques Blaves.
D’altra, hem treballat per a crear el nostre itinerari i creiem que això permetrà la gent a aprofundir més el patrimoni científic i tecnològic. Els codis QR facilitaran donar a conèixer la informació recollida. Esperem que aquest treball contribueixi al coneixement cientificotecnològic de lal nostra vila i continuem amb il·lusió treballant per fer arribar aquest coneixement al màxim nombre d’habitants, sobretot entre els més joves que són els més desconeixedors.