Treballs premiats

Graffiti, móns paral•lels

Graffiti, móns paral•lels

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2013

Àrea:  Sociologia
Centre:  Institut Montserrat, Barcelona
Autor/s autora/es:  Tomàs Lóbez Pérez
Nivell educatiu:  2n Batxillerat
Tutors/es:  Aleix Gabarró Sust

 

Donat que hi ha dues línies de treball, desglossaré els objectius de la investigació en dos àmbits, una, la creació de l’audiovisual, i l’altre, la investigació sobre el món del graffiti.
REFERITS A LA CREACIÓ de L’AUDIOVISUAL:
Idear un guió audiovisual per incloure tots els continguts del treball de forma entenedora.
Aprendre a sintetitzar la informació, tant visual com sonora, perquè el que vull explicar sigui entès pel públic.
Idear un guió creatiu que sorprengui i interessi a qui el veu.
Aprofundir en l’ús del programa.
REFERITS AL TEMA CENTRAL de L’AUDIOVIUSAL (Graffiti)
Conèixer què porta als graffiters i artistes de carrer a fer el que fan.
Quins són els codis i els objectius comuns dels graffiters.
Conèixer quin és el discurs de l’Administració.
Aprofundir en l’obra de Banksy.
Descobrir quin es el procés a dur a terme abans, durant i després de la creació d’una obra.
A partir de les meves inquietuts inicials m’he plantejat una sèrie d’objectius que intentaran respondre a la meva hipòtesi de treball. Aquesta és :  El graffiti no és un acte de gamberrisme puntual, sinó que a banda de la seva il•legalitat, respon a uns objectius i a un moviment cultural concret. Per poder respondre aquesta pregunta m’endinsaré en el món del graffiti, intentaré plasmar en el meu audiovisual, a través d’un mètode qualitatiu, com són i quines són les inquietuds dels graffiters.
Per dur a terme el meu estudi enregistraré imatges que mostrin les seves activitats (mostrant les seves accions en directe, molt sovint fora del marge de la legalitat), cercaré informació bibliogràfica i publicacions als mitjans de comunicació , i també realitzaré entrevistes a personatges del món del graffiti.
Durant el procés d’edició del vídeo m’he trobat amb molts problemes que he hagut d’anar solucionant aplicant l’enginy i la tècnica. Alguns d’aquests problemes han estat per Format dels videos, so ambient, males gravacions, limitacions del programa, pes de les imatges, tancament del projecte com a arxiu de vídeo.
La primera conclusió a la que he arribat, un cop acabat el documental, és que, després de moltes hores d’aprenentatge, sóc capaç de crear un audiovisual des de zero.
Crec que he aconseguit un audiovisual amè i que tot i que sóc principiant, reflexa tot allò que volia mostrar.
Tal com em plantejava a l’ inici del treball, i un cop conegut un grup considerable de graffiters, les seves inquietuds, els seus sentiments i les seves motivacions, he comprovat que els graffiters compaginen la seva activitat, amb una vida totalment normalitzada.
Observant els graffiters, he pogut veure altes capacitats artístiques en les seves obres.
He pogut discernir com els street artists es mouen en dos plans: purament artístic, i reivindicatiu a nivell social. En canvi el graffiti es un reflex de les emocions dels graffiters i te un caire més transgressor.
He pogut comprovar que hi ha un codi establert de respecte i jerarquia que els graffiters solen seguir.
No he conegut cap graffiter que combinés altres activitats delictives amb el graffiti, de fet m’han semblat gent preparada i amb estudis. És més, en els dos casos en que he pogut tenir una visió més longitudinal, perquè els graffiters tenien una edat avançada, he pogut comprovar que el graffiti havia estat objecte de la seva vida professional.
També he pogut comprovar que la política de l’administració, pel que fa al graffiti, no és del tot eficaç i, molt sovint ambigua.


Compartiu aquest projecte