Treballs premiats

IBprinters3D. IB-3PO, la nostra impressora 3D

IBprinters3D. IB-3PO, la nostra impressora 3D

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Bellvitge, L’Hospitalet De Llobregat
Autors: Maria Camila Medina Cardozo, Lucas Daniel Badia Acuña
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Carolina Crespo López

 

Objectius:

Encoratjats pels nostres aprenentatges sobre el control creatiu d’un petit robot amb Arduino durant el curs vam voler comprovar si érem capaços d’enfrontar-nos al repte de fer la nostra pròpia impressora 3D. Sabíem que a la xarxa hi ha molta informació, tot i que no estàvem segurs si amb els nostres coneixements seríem capaços d’entendre-la i aplicar-la.
També volíem esbrinar els motius del creixement tan sobtat de la impressió 3D: en poc temps tothom ha sentit parlar de les impressores 3D, podem veure-les inclús a comerços d’electrodomèstics. El seu preu cada dia és més assequible i molta gent se’n fa la seva.
Tot i que hi ha empreses que ofereixen workshops de muntatge, la nostra idea va ser fer-la nosaltres buscant tot el necessari per construir-la, és a dir, partint de zero. Així aprendríem realment com funcionen aquestes màquines.
També ens vam proposar contribuir a l’evolució d’aquesta tecnologia compartint els resultats de la nostra recerca per què qualsevol pugui beneficiar-se d’aquesta informació i pugui fer-se la seva pròpia impressora 3D.

 

Metodologia:

Hem participat en la comunitat Clone Wars amb la intenció de rebre ajuda i a la llarga poder ajudar als altres. Aquí vam trobar molta informació i col·laboració. També vam conèixer al Víctor, un company que treballava el mateix tema en el seu Treball de Recerca.
També hem utilitzat Twitter, que ens ha permès anar rebent informació actualitzada del món de la impressió 3D. A través d’aquest medi ens vam posar en contacte amb Obijuan, el creador de Clone Wars, a qui vam fer una entrevista que vam preparar amb el Víctor.
Vam optar pel model d’impressora Prusa i3 perquè és la que té més suport i la que més ens van recomanar els experts de Clone Wars, però com que no volíem que la nostra fos com qualsevol altra, la vam diferenciar amb alguns detalls de disseny.
Com que volíem ser fidels a l’esperit Clone Wars vam buscar una ‘mare’ per a la nostra impressora: la RepRap BCN3D de l’Ateneu de Fabricació Digital les Corts on vam trobar també molta ajuda.
Vam crear un bloc per documentar tot el procés i un lloc web per compartir els nostres aprenentatges.

 

Conclusions:

Quan ens vam plantejar aquest treball no sabíem si amb els nostres coneixements podríem assolir un projecte d’aquesta envergadura. Però ho hem fet, i fins i tot ens ho hem passat bé!
Hauria estat més fàcil construir una impressora 3D fent un workshop, però assolir els objectius no hauria estat tan satisfactori, tampoc hauríem après tant en mecànica, electrònica i programació, així com dels beneficis de l’ús dels mitjans de comunicació digitals.
Hem descobert una gran comunitat de gent amb amplis coneixements i amb moltes ganes de compartir-los, però hem trobat a faltar una major presència de dones en aquest àmbit.
Ens sentim makers i contents de poder participar en el desenvolupament de la Revolució de la Fabricació Personal compartint el resultat del nostre treball a través del nostre lloc web.
El que més ens agrada de la nostra IB-3PO és que poden haver-hi milers d’impressores 3D al món, però cap com la nostra; el seu disseny, colors i components la fan única. Tot i que el seu pes és més elevat del normal, és difícil que es desajusti amb les vibracions.


Compartiu aquest projecte