Treballs premiats

Jaume Raïch, d’ofici blanquer. Retrat social d’Igualada i de la seva indústria adobera del 1900 al 1941

Jaume Raïch, d’ofici blanquer. Retrat social d’Igualada i de la seva indústria adobera del 1900 al 1941

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2012

Àrea: Història contemporània

Centre: Escola Pia d’Igualada, Igualada

Autors: Eloi Dàvila López

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutors: Octavi Domingo Carner

 

Un dels motius pels quals he triat aquest tema ha estat la informació que vaig trobar del meu besavi, ja que forma part de la meva família i en tractar-se d’un tema tan pròxim, esdevé més interessant a l’hora de desenvolupar el treball. De fet, tot va començar quan vaig veure unes fotos antigues seves i de la seva adoberia. Em va picar la curiositat i parlant amb la meva mare i els meus tiets vaig començar a interessar-me pel tema i vaig considerar que podria ser el meu treball de recerca. Tenia la vessant propera ja que es tractava d’un tema familiar i de la ciutat, i a més a més podria fer una part pràctica. D’altra banda, em permetria conèixer molt millor la història de la meva ciutat, el funcionament de les adoberies i la importància de la pell a Igualada.

L’objectiu final ha estat intentar imitar els processos d’adobament de principis del segle passat amb els mateixos productes i mètodes que s’utilitzaven.

Bàsicament he seguit tres mètodes per a la recerca. Quan vaig trobar tots els documents personals i de l’adoberia del besavi vaig fer una tria i els vaig classificar per ordre cronològic i catalogat com a personal o laboral. Un cop feta la tria, vaig intentar lligar aquests documents amb els fets històrics de l’època amb dos mètodes de recerca. El primer va ser entrevistes fetes a persones coneixedores de la temàtica i al fill d’una treballadora del meu besavi. El segon va ser documentar-me a base de llibres d’història de l’època a Catalunya i a Igualada. Va ser una feina molt enriquidora. En darrer terme, em vaig documentar sobre com s’ha adobaven les pells a principis de segle passat i tenint la partida de productes que feia servir el meu besavi, vaig adobar una pell imitant-ne els processos. En aquest apartat vull agrair a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada la predisposició per fer servir els seus laboratoris i instal·lacions.

Quan vaig trobar els documents pensava que no trobaria res per connectar-los amb la part històrica, però la lectura d’alguns llibres d’història igualadina em va donar idees per lligar aquests documents al treball. En alguns casos ha estat difícil relacionar el document amb la part social corresponent. També ha estat molt interessant poder parlar amb gent igualadina que des de ben joves treballaven en adoberies i que m’han pogut explicar moltes anècdotes sobre els blanquers i informació que no es podia treure d’altres llocs. Tota aquesta part de recerca històrica ha estat molt interessant, perquè he pogut comprovar que els fets històrics estaven relacionats amb les vivències del meu besavi, com he pogut constatar en llegir llibres d’història, documents i entrevistes. Tot això m’ha fet pensar que el meu besavi va viure una època molt agitada i difícil. També m’ha fet reflexionar veure com influeixen els esdeveniments polítics i socials en la vida personal i professional de les persones.

L’altra part del treball ha estat la part pràctica. Quan vaig veure la partida de pells del meu besavi amb tots els productes químics que utilitzaven en aquella època, vaig decidir intentar imitar-lo i aconseguir adobar una pell utilitzant els mateixos productes.


Compartiu aquest projecte