Treballs premiats

La corrupció política a Espanya

La corrupció política a Espanya

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2012

Àrea: Ciència política i de l’administració

Centre: Col·legi Nostra Senyora de Montserrat, Parets del Vallès

Autors: Priscil·la Balsera López

Nivell educatiu: Quart d’ESO

Tutors: Sisuca Cagide Rodríguez

 

No sóc cap entesa en política, i potser no tinc prou coneixements per criticar-la o per entendre-la, però vull endinsar-me en aquest món com si fos un repte personal, com si fos un objectiu que haig de complir.

El motiu que m’ha dut a fer el treball sobre aquest àmbit és simplement la curiositat que tinc quan sento parlar dels casos de corrupció, la necessitat de saber el perquè i el com de les coses… Un dels meus objectius abans d’endinsar-m’hi era saber si la situació d’Espanya estava tan malament com deien, si tots els partits polítics eren corruptes i quina era l’actitud dels ciutadans espanyols. Moltes preguntes em rondaven pel cap abans de començar. Per què sorgeix la corrupció? Realment el desig de corrompre surt de la persona corrupta o també hi influeix el desgast de la societat? Realment és tan important la corrupció? Causa tants problemes com diuen? Quin paper hi té la premsa? Quina és la posició que han d’adoptar els ciutadans? Afortunadament he pogut resoldre-les totes en finalitzar el treball.

Com a objectiu personal m’havia proposat entendre molts tecnicismes de la política, poder interpretar un article de diari per mi mateixa, seguir una notícia a la televisió… Avui puc dir que aquest treball ho ha fet possible.

Haig de reconèixer que al principi no sabia per on començar. Tenia moltes coses a dir i no sabia com organitzar-me. Afortunadament, la tutora va saber guiar-me i va dir-me quins eren els aspectes que havia de tractar i quins eren menys importants. Un cop ho vaig tenir tot clar vaig començar a informar-me per Internet, la majoria del treball es basa en informació de pàgines web. Moltes d’aquestes pàgines es contradeien i vaig haver de fer un gran esforç per trobar la versió adequada. A més d’utilitzar Internet també mirava cada dia els diaris buscant alguna novetat sobre els casos de corrupció o sobre la corrupció a Espanya. Un dels articles que vaig trobar descrivia la corrupció a les Illes Balears, fet que vaig poder lligar amb el cas Palma Arena.

Vull agrair l’ajuda i el suport dels meus pares, especialment del pare, un home que no té res a veure amb la política però que m’ha fet entendre com se senten els ciutadans enganyats per la corrupció des de la posició d’un home treballador.

Al final del treball he volgut informar-me sobre la corrupció al meu poble, Parets del Vallès. Malauradament, hi ha un cas obert que he intentat seguir però poca gent me n’ha volgut parlar. He provat d’entrevistar persones del meu entorn i del món polític però totes preferien no donar informació mentre es preparava tot el procés del judici.

Al llarg d’aquest treball he intentat assolir tots els objectius que m’havia proposat. Respecte a les preguntes que m’havia plantejat abans de començar, moltes les que he pogut contestar, però d’altres, per desgràcia, mai no les podré arribar a entendre. Per què sorgeix el desig de corrompre? A hores d’ara, encara no ho sé. Aquí cal enfrontar dues idees; la del determinisme biològic i la del determinisme social. Pot ser que una persona ja neixi amb aquesta idea inculcada? O és la societat la que fa que la desenvolupi?

Una altra de les preguntes que em plantejava era si l’impacte de la corrupció en una societat és tan greu com diuen. Actualment m’atreviria a dir que sí; fins i tot molt més. No només afecta l’àmbit polític, sinó tots els sectors de la societat. Afecta els serveis públics, l’augment dels impostos…

També em qüestionava la importància de la premsa en tot això, i evidentment, com ja suposava, la premsa té un paper essencial en la política. Abans, amb la repressió dels règims totalitaris o dictatorials, era molt difícil que els articles que parlaven de la corrupció d’un determinat sistema no fossin censurats. Per sort, ara als països desenvolupats la censura com a tal no existeix. Tot i així, la premsa no és sempre objectiva. Quan parlem de societat i corrupció la majoria dels ciutadans parlen moltes vegades sense coneixement i es dediquen a criticar, però hem de confiar en la política del nostre país, i també en els polítics, ja que ells han estudiat per fer el que els apassiona.


Compartiu aquest projecte