Treballs premiats

La figura de la dona en la literatura fantàstica contemporània: Un viatge d’anada i tornada?

La figura de la dona en la literatura fantàstica contemporània: Un viatge d’anada i tornada?

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2017

Centre: Institut Sòl de Riu, Alcanar
Autor/s autora/es: Neus Salvadó Garriga
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Josep Lluís Agudo Juan


Compartiu aquest projecte

Objectius

El meu objectiu principal ha estat donar resposta a les preguntes que, com a àvida lectora de literatura fantàstica des de petita, m’han obsessionat durant anys.
Sempre havia volgut saber per què no hi havia dones a la Germandat de l’Anell, o per què no hi havia professores a la Universitat de màgia d’Imre, encara que hi hagués moltes alumnes (no tantes com nois, això sí).
Tot i això, la meva preocupació més gran, molt probablement, era saber per què les dones tenien prohibit ser magues a Terramar, tot i tenir les mateixes possibilitats de néixer amb el gen de la màgia que un home.
Simplement, aquest treball era quelcom que em devia a mi mateixa, tant com a lectora com a dona.

Metodologia

En primer lloc, vaig haver de triar el tema del meu treball, cosa que em va costar bastant, perquè tot i tenir clar que volia que tractés de literatura fantàstica, aquest és un camp molt extens, i em va costar trobar un tema que pogués ser tractat amb el poc temps de què es disposa a segon de batxillerat.
Vaig començar per fer una lectura crítica de totes les obres que integren el treball, a la qual vaig dedicar tot l’estiu. Vaig rellegir moltes novel·les i vaig fer fitxes de cadascun dels personatges femenins, detallant on apareixien, què feien, com eren; apuntant tot tipus de detalls sobre com es tractava a les dones, quines tasques tenien i les seves responsabilitats.
A partir d’aquí, simplement em va caldre seleccionar, amb l’ajuda del meu tutor, els punts que s’havien de tractar i començar a escriure.
Sintetitzant el més breument possible tots els subtemes i parant molta cura en fer del treball el més àgil i entenedor possible per a qualsevol públic que se’l pogués llegir, he anat elaborant aquest treball que ara teniu a les mans.

Conclusions

El meu treball de recerca buscava conèixer l’evolució de la figura de la dona en la literatura fantàstica dels últims temps. Partint del Senyor dels Anells, on hem arribat?
No molt lluny, la veritat. Passem de tractar les dones com deesses reverenciades que viuen en alts pedestals, a trobar-nos amb bruixes que intenten aprofitar-se de la tendra innocència del protagonista.
Potser la novel·la fantàstica no és tant moderna com molts voldríem. Potser és difícil modernitzar un gènere que té els fonaments en uns suposats móns medievals on les dones pintaven realment poc. Potser hagués hagut de buscar altres llibres, escrits i protagonitzats per dones, i haver-li donat menys importància a l’abast del públic de les novel·les que analitzava. O potser, simplement, la literatura fantàstica, per molt que s’ambienti en un espai i un temps molt llunyà al nostre, no és res més que un reflex de la societat que la crea, com sovint és qualsevol tipus d’art.
Tot i això, és clar que hi ha hagut una millora real. Trobem per fi personatges femenins independents, amb històries pròpies, idees, opinions. Personatges humans. Una qualitat que durant molt de temps les dones, en aquest gènere de la literatura, no teníem, i que en moltes altres formes artístiques encara no tenim.