Treballs premiats

La persecució dels republicans a Sant Feliu de Codines, la Causa General a Sant Feliu de Codines i els processos judicials que en van derivar

La persecució dels republicans a Sant Feliu de Codines, la Causa General a Sant Feliu de Codines i els processos judicials que en van derivar

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2016

Centre: Col·legi Jesuïtes Gràcia Kostka, Barcelona
Autor/s autora/es: Xavier Longás Bosch
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Mªcarmen Gómez Vallecillos


Compartiu aquest projecte

Objectius

1.-Conèixer el context històric de la Repressió franquista
2.-Conèixer el funcionament general del Sistema Repressiu Franquista
3.-Localitzar i analitzar les denúncies de la Causa General de Sant Feliu de Codines.
4.-Analitzar els processos judicials contra els veïns de Sant Feliu de Codines denunciats a la Causa General i trobar perfils i semblances entre el grup dels denunciants i entre el grup dels denunciats.
5.-Conèixer la situació dels veïns de Sant Feliu de Codines després de ser denunciats a la Causa General.
6.-Identificar indicis sobre l’ús arbitrari de la Causa General com a eina de repressió ideològica del franquisme.

Metodologia

Recerca qualitativa i quantitativa dels fets històrics a través de la lectura i anàlisi de fonts històriques primàries i secundàries, l’elaboració de taules de dades, la creació de gràfics a partir d’aquestes i l’extracció de conclusions.
El treball consta d’un marc teòric i del treball de camp. El marc teòric és una recerca d’informació a partir de fonts secundàries qualificades (CANALS, E., De RIQUER, B., PRESTON, P. i d’altres) que permet contextualitzar la repressió franquista, conèixer el funcionament i els agents repressius que l’exercien.
El treball de camp comprèn l’anàlisi detallat de fonts històriques primàries: la Causa General (PARES) de Sant Feliu de Codines per identificar les persones denunciades, i els expedients judicials d’aquestes, procedents de l’Archivo del Tribunal Militar Territorial Tercero. A partir d’aquestes fonts s’han elaborat taules de dades, gràfics descriptius d’aquestes i s’han extret conclusions.

Conclusions

1.-S’han conegut els diversos mecanismes repressius que va crear el règim franquista i el seu funcionament.
2.-Els denunciants, a Sant Feliu, eren propietaris o persones vinculades a aquests i d’idees religioses i de dretes, i els republicans denunciats pertanyien a la classe treballadora.
3.-La justícia franquista era irregular i sense garanties. En el 100% dels casos s’han detectat indicis d’irregularitats, i en diversos punts del procés.
4.-El 42% dels acusats (14 de 33) van ser processats; d’aquests, 5 van ser executats. A més 11 dels 33 es van exiliar. El fet de ser considerat un sospitós republicà va afectar greument la vida d’aquestes persones.
5.-S’han trobat indicis de repressió ideològica a la Causa General: tots els presumptes delinqüents denunciats són republicans i s’acusa tots els veïns del poble vinculats al Comitè Revolucionari sense distinció de participar en tots els delictes de saqueig i destrucció de propietats.