Objectius
Els objectius d’aquest treball són bàsicament dos: que es vegi que aquesta població de les comarques del sud de Catalunya (Sant Carles de la Ràpita)també va tenir un paper rellevant en la Guerra Civil; i que algú altre pugui continuar la recerca sobre els Hospitals Militars a la Ràpita, ja que és un tema del qual no es parla molt profundament en els treballs que hi ha per ara sobre la població.
Metodologia
Vaig cercar per diferents fonts tota la informació que requeria: llibres, l’arxiu municipal de l’ajuntament i pàgines webs. Totes aquestes fonts em van servir de molta ajuda, ja que gràcies a aquestes he pogut fer quasi tot el treball. Tot i així, no era suficient, necessitava més per a aprofundir en el tema de l’hospital, així que vaig haver de buscar fonts orals. Aquesta part, però, no va ser gens fàcil. Molta gent del poble no sabia res sobre aquest fet,però gràcies a diferents contactes vaig poder trobar les persones adequades per a extreure informació significativa.
Conclusions
La Guerra Civil va ser una època molt dura per a tothom. La destrucció i les morts que va haver durant la Batalla de l’Ebre van ser brutals i no existeixen paraules suficients per poder explicar el sofriment que van haver de patir tots els soldats, víctimes i familiars d’aquests.
Una altra de les coses de les quals ens consciencia aquest treball és la importància dels equips sanitaris que van participar en la cura i tractament dels ferits de guerra. En aquest grups, hi podem trobar els metges o estudiants de medicina, els portalliteres, conductors d’autochirs, les infermeres, etc. Sense ells, molta més gent hauria mort. A més, gràcies a les innovacions que alguns metges van aportar, es va poder millorar el sistema sanitari i aquestes han servit en l’actualitat.
Així mateix, m’agradaria que aquest treball pogués fer veure la importància que va tenir Sant Carles de la Ràpita durant la Batalla de l’Ebre.