Treballs premiats

Labora-Fontbernat. Estudi d’una arma creada per les Indústries de Guerra de Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939)

Labora-Fontbernat. Estudi d’una arma creada per les Indústries de Guerra de Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939)

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2014

Centre: Institut Ramon Muntaner, Figueres
Autor: Albert Horts Barios
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Federico Luque Carrillo

 

 

Objectius:

L’objectiu que persegueix el meu treball de recerca no és altre que donar a conèixer l’existència de les fàbriques d’armament a Catalunya durant la Guerra Civil Espanyola: l’origen, les característiques, l’organització i la seva desaparició. Vaig escollir l’estudi de la fàbrica de guerra situada a Olot, coneguda amb el nom de F-15, ja que va destacar per la producció del peculiar subfusell Labora-Fontbernat. D’aquí el tema que articula l’objecte d’estudi del meu treball: La F-15 i la seva producció estel•lar, el subfusell Labora-Fontbernat, com a elements representatius del que van ser les indústries de guerra a Catalunya durant la Guerra Civil. Al final de la investigació vaig descobrir que s’havien fabricat dues versions d’aquesta arma, circumstància que ha estat posteriorment corroborada en l’obra Pistolas y subfusiles de la República. Producción de guerra, publicada amb posterioritat al meu treball. Amb aquest objectiu voldria, humilment, contribuir al procés iniciat ja fa uns anys per recuperar la memòria històrica del nostre país.

 

Metodologia:

Primerament, vaig realitzar una amplia recerca informativa, a través de llibres, revistes, tesis, documentals i pàgines web sobre la Guerra Civil, les indústries de guerra i, particularment, sobre el subfusell Labora-Fontbernat.
Posteriorment, vaig contactar amb un descendent d’un treballador de la F-15, Alexandre Cuadrado. Gràcies a ell em vaig poder fer una idea més acurada sobre la temàtica del treball. També he pogut entrevistar un descendent del propietari de la F-15: en Matias Castanyer, que em va aportar més informació sobre la fàbrica olotina.
A continuació, es feia obligatori consultar l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (AMTM), situat al monestir de Poblet. Allà vaig trobar documents, expedients, factures, llibres tècnics sobre les armes fabricades i fotografies de gran qualitat.
Després de consultar l’AMTM calia apropar-se més a la F-15 i per això vaig adreçar-me a l’Arxiu Comarcal d’Olot on vaig aconseguir informació valuosa sobre com es va formar la F-15.
Per últim, m’he vist obligat a buscar en persona a través dels carrers i places d’Olot, preguntant a més d’un olotí ¿amb respostes dispars o silencis- les restes dels tallers de la F-15.

 

Conclusions:

De la CIG:

  1. Les indústries de guerra van suposar una reconversió de la indústria catalana.
  2. La CIG no va crear una veritable indústria de guerra, però sí una indústria armamentista auxiliar.
  3. Ni el govern central, ni la Generalitat, ni els sindicats van aconseguir el control sobre les indústries de guerra.

De la F-15:

  1. Les persones relacionades amb la F-15 presenten, majoritàriament, una predisposició a passar pàgina.
  2. Hi ha un desconeixement de l’existència d’aquesta fàbrica per part de la majoria de la gent, inclosos els olotins.

Del Labora-Fontbernat:

  1. La fabricació d’aquesta arma va ser una forma de demostrar la capacitat de les indústries de guerra a Catalunya.
  2. El Labora-Fontbernat era una arma ben feta, però que no resolia les necessitats de la batalla. Al final del meu treball vaig descobrir que s’havien fabricat dues versions d’aquesta arma. Això ha estat acreditat després en el llibre Pistolas y subfusiles de la República. Producción de guerra.
  3. La disparitat i diversitat d’informacions relatives al subfusell Labora-Fontbernat fan que molts aspectes de l’arma resultin confusos.

Compartiu aquest projecte