Treballs premiats

L’afusellament d’Enric Gasia Piñana

L’afusellament d’Enric Gasia Piñana

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2014

Centre: Escola Joan Pelegrí, Barcelona
Autora: Marina Valios Gasia
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Joan Camós Cabeceran

 

 

Objectius:

L’objectiu principal d’aquest treball va ser descobrir la veritat, és a dir, saber perquè van afusellar el meu besavi .
Alteres objectius van ser descobrir una mica més del meu passat, de la meva família. També descobrir que va passar durant la guerra civil al Pallars, que en un principi no pensava que hagués afectat tant. i finalment intentar treure a la llum, un dels milers de casos d’assassinats sense judici, per així fer veure la brutalitat que comporta una guerra.

 

Metodologia:

El primer pas va ser reunir molta informació del lloc principal on passa la història: Llavorsí. de fet, aquest treball té una base bibliogràfica bastant extensa, ja que el meu objectiu abans d’investigar era emarar-me d’informació sobre que va passar durant la guerra i així fer uns bons fonaments per entendre una història tant complicada. Les primeres referències bibliogràfiques van ser els temes de la guerra civil en el llibre de quart d’ESO i el de segon de Batxillerat. Però, vaig veure que tot era massa general i la meva recerca es basava en el Pallars. Per tant em vaig posar amb altres llibres, començant pel principal i el més important del meu treball, el llibre de Manuel Gimeno Revolució, Guerra i Repressió al Pallars (1936-1939, historiador que vaig poder entrevistar.
El fet de passar l’estiu al Pallars em va permetre desenvolupar molt la recerca: Vaig fer entrevistes amb la gent del poble que havia viscut la guerra. També vaig anar a parlar amb Oriol Riart un historiador d’Esterri d’Àneu. i a més vaig anar a l’arxiu comarcal del Pallars, d’on vaig treure tots els documents que més tard vaig analitzar. Finalment el pas més gran que vaig fer, va ser anar a Tremp a conèixer el germà petit del meu padrí, l’Eugenio. El dia següent, vaig anar d’excursió a Baladredo, on vaig poder observar trinxeres i fortificacions.
Per tant el treball s’ha anat construint a mesura que anava resolent els meus dubtes.

Conclusions:

Després de finalitzar aquest treball sobre l’assassinat del meu besavi, m’he adonat que la meva màxima fita, ha sigut comprendre la història.
Sé que per moltes raons que doni sobre perquè el van matar, mai existirà cap de certa. Perquè vulguis o no, per començar, és un assassinat sense judici, i per acabar, estem parlant de treure una vida, i mai hi haurà suficients raons per treure la vida a una persona. Tot i això, penso que he arribat a la veritat més propera i als ‘motius’ que tenien els nacionals per matar-lo.
Finalment, puc concloure que aquest treball m’ha obert els ulls, he descobert una mica més sobre les meves arrels. També m’he adonat compte, que la maldat i la ignorància existeixen, i s’amaguen a tot arreu, fins i tot a un poble tan petit com Llavorsí. Que en aquells temps, encara eren menys i es coneixien tots, però això no va evitar cap mort. No tot era tan bonic com em pensava i és que les guerres no porten enlloc. Només porten desgracia, i no només pels vençuts, sinó també pels guanyadors que no s’adonen dels seus actes i del fet que han perdut més del que han guanyat. i com va dir algú: la guerra només demostra una cosa: que l’ésser humà segueix sent un inhumà.


Compartiu aquest projecte