Treballs premiats

Les Brigades internacionals

Les Brigades internacionals

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2018

Centre: Col·legi Jesuïtes Gràcia   Kostka, Barcelona

Autora: Judit Ortiz Ciruela

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutora: Mªcarmen Gómez Vallecillos


Compartiu aquest projecte

Objectius

Amb l’elaboració d’aquest Treball de Recerca es volen aconseguir els objectius següents: conèixer que va passar durant la Guerra Civil Espanyola, conèixer qué van ser les Brigades Internacionals i per qué es van formar aquests grups de persones, valorar l’esforç d’aquestes persones que van donar la seva vida per acabar amb el feixisme, i donar a conèixer aspectes de la Guerra Civil i de les Brigades Internacionals que no es coneixien prou fins ara. També voliem analitzar profundament l’arxiu rus, que implicarà observar molts documents i imatges, conèixer quines van ser les seves motivacions, així com els seus orígens tant social, geogràfic com ideológic. A més, saber quines van ser les condicions de recursos de què van disposar, la quantitat de brigadistes que va haver i cone¿ixer el paper de les dones com a brigadistes, la relació de les Brigades amb la població civil i per últim, conèixer per qué les Brigades es van desfer abans que acabés la guerra.

Metodologia

La realització d’aquest treball de recerca s’ha dividit en dues parts: la part teòrica i la part pràctica. Pel que fa a la part teòrica s’ha fet un estudi sobre la Guerra Civil Espanyola, en concret amb les Brigades Internacionals. Pel que fa a la part pràctica, s’ha fet un anàlisi de diferents inventaris de l’Arxiu Estatal Rus d’Història Polític-Social (RGASPI a les seves sigles en rus), aprofitant que el novembre de 2016 van fer públics milers de documents relatius a la Guerra Civil i a les Brigades Internacionals que pre¿viament havian estat digitalitzats i classificats. Al Fons 545 de l’arxiu esmentat anteriorment, es troba la informació relativa a les Brigades Internacionals. A més s’ha realitzat un estudi del diari del Robert Merriman (un brigadista participant de les Brigades Internacionals) que va escriure un diari durant la seva estància i que va guardar la seva dona. Amb això s’ha realitzat un estudi del marc pràctic molt complet.

Conclusions

Algunes de les conclusions a les que hem arribat són les següents: Quan es va iniciar la revolta, els rebels no pensaven que els republicans posarien tanta resistència. Per l’organització del les Brigades Internacionals a Espanya es van establir com a llocs de recepció, concentració, formació i distribucio dels voluntaris la ciutat d’Albacete. El nombre de voluntaris (segons els recomptes, uns 35000 voluntaris) va ser molt superior a l’esperat. Això va suposar problemes de recursos militars i d’abastiment. El moviment de les B.I. ha estat el major moviment de voluntaris de diferents pai¿sos en un conflicte bèl·lic que es coneix. Les dones van dedicar-se principalment a la sanitat. És dificil constatar un nombre exacte de morts i ferits perquè no hi ha un document que es pugui considerar com definitiu. Els nens veuen Rússia com un país ideal, com la naciò dels treballadors, i on els nens són mès feliços, degut a la influencia de l’entorn que els envolta.