Treballs premiats

Les formigues són tan eficients com semblen?

Les formigues són tan eficients com semblen?

Detall

Àmbit temàtic: BIOLOGIA GENERAL/ZOOLOGIA/BOTÀNICA
Edició: Premiats 2014

Centre: Institut Federica Montseny, Badia del Vallès
Autors: Alex Sánchez España, Amanda Martínez Rodriguez,
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutora: Gemma Vallduriola Calbó

 

 

Objectius:

L’objectiu del nostre treball ha estat doncs tractar de respondre aquestes qüestions. En el marc del projecte Argó de la UAB, hem tingut l’oportunitat de conèixer i d’estudiar en profunditat com són socialment i com treballen les formigues, concretament les de l’espècie Messor barbarus, la espècie més comuna a Europa, incloent-hi la Península Ibèrica, i la que més fàcilment podem trobar en prats oberts i camps assolellats a prop de la nostra població.

 

Metodologia:

Per fer el treball s’ha d’escollir l’època d’estiu, ja que és el període d’activitat màxima de les formigues degut a que a l’hivern no surten del niu. S’ha de localitzar un lloc amb nius de Messor barbarus, que es troben en camps o prats oberts i ben assolellats. Un cop localitzats els nius, n’hem escollit tres, els que tenen una sola sortida per poder assegurar que les dades obtingudes seran les més precises.

PRIMERA PART-En aquesta part del treball estudiem l’activitat de les formigues. Volem saber com treballen, quant de temps ho fan, i si la temperatura hi té alguna cosa a veure. Això ens porta 4 dies de feina repartits un cop a la setmana durant el mes de Juliol de l’estiu.

SEGONA PART-Aquesta part consisteix a anotar cada hora durant 5 minuts el nombre d’obreres que entren i 5 minuts el nombre d’obreres que surten dels tres nius escollits, de 8h a 20h i mesurar la temperatura del sòl amb el termòmetre específic. Aquesta part mesura l’eficàcia de les formigues, si cada vegada que surten troben o no aliment i si això és igual segons la temperatura, també ens porta 4 dies de feina i un cop a la setmana. En tres nius, i cada dues hores, degut a la disponibilitat de tubs, agafem una mitjana de 15-20 formigues obreres que tornen al niu i les isolem en els tubs de vidre tapats amb cotó fluix.S’ha de remarcar que només hem fet dues mostres al matí, una a les 8h i l’altre a les 10h, degut al cicle d’activitat bimodal de les formigues, que no surten quan fa massa calor. Un cop agafades,analitzem les mostres al laboratori d’Ecologia de la UAB que disposa d’una microbalança a disposició per pesar les obreres. Es pesen individualment i s’anota si duen alguna cosa i si és així, es pesa.

 

Conclusions:

En tots els formiguers l’activitat va resultar notablement més alta a una temperatura d’uns 31ºC de mitjana i cap a les 19:00h aproximadament. Respecte a les dades de la recollida de formigues, els resultats van ser inesperats: gairebé un 74% de les formigues dels tres nius tornaven al niu sense res, un 19% tornaven amb ítems inservibles per al niu, com pals, pedres, pell d’insectes morts, etc., i només un 7% tornaven amb ítems profitosos per al niu (llavors). No hi ha diferències significatives entre els tres formiguers estudiats; cal destacar potser que en el cas del niu 3 és quan s’aporten més ítems útils per al niu (un 8,35% d’ítems bons), podríem dir que és el més efectiu i el més eficient, encara que cap dels tres nius el podríem anomenar com a eficients, ja què cap supera el 50% d’efectivitat. Finalment, amb les dades obtingudes del pes de les obreres vam determinar l’edat de cada niu, ja que és una magnitud que creix amb l’edat del formiguer, és a dir, com més formigues de pes gran hi hagi més edat tindrà el niu. Vam esbrinar doncs, que el niu 3 era el que tenia més edat i, juntament amb aquestes dades vam poder comprovar que les formigues més pesades són les que portaven més ítems útils, ja que eren mes pesats i molt difícil de ser portats per formigues de menor pes. Amb tot això, vam concloure que per un niu es interessant disposar de formigues de mida gran per a que portin més ítems útils per al niu. Així, com a conclusió final del nostre treball, podem afirmar que les formigues no són tan eficients com semblen i, a més, el niu 3 és més eficient que els altres dos.


Compartiu aquest projecte