Treballs premiats

Macrofotografia i Micromons

Macrofotografia i Micromons

Detall

Àmbit temàtic: BIOLOGIA GENERAL, ZOOLOGIA I BOTÀNICA
Edició: Premiats 2014

Centre: Escola Mestral, Sant Feliu de Llobregat
Autora: Júlia Alguacil Aguilar
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Josep Marí Torres

 

 

Objectius:

Determinar si la qualitat d’imatge depèn significativament del tipus de càmera reflex i/o de l’objectiu macro utilitzat; estudiar l’enfocament compost (enfocament per apilament) i la seva possible aplicació a la macrofotografia, i aconseguir millorar la tècnica de captura fotogràfica dels organismes de petits ecosistemes (biofilms de columnes de Winogradsky, microorganismes d’una gota l’aigua… ).
Realitzar projectes de macrofotografia i de microfotografia amb cada un dels instruments estudiats disponibles (un d’ells de caire didàctic), sense descuidar l’aspecte estètic de la composició fotogràfica, i portar a terme el registre fotogràfic de les activitats i sortides relacionades amb el projecte Pati de les tortugues i el muntatge gràfic del document fotocronològic conjunt (s’inclou en CD).

 

Metodologia:

Per les fotografies i macrofotografies s’han utilitzat 7 càmeres rèflex (1 Nikon, 3 Canon i 3 Olympus) i un total de 5 objectius macro (1 Nikon, 1 Canon, 2 Olympus, 1 Tamron). Les microfotografies s’han realitzat o bé directament amb un microscopi USB; o a través d’una càmera connectada a un microscopi del laboratori de biologia de l’escola (Moticam 1000) o del Departament de Microbiologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (Nikon D7000). En aquest últim cas, les fotografies s’han obtingut a partir de captures de pantalla d’alta resolució dels vídeos prèviament realitzats en alta definició (els vídeos s’inclouen en CD).

 

Conclusions:

El nou microscopi USB ha resultat de gran utilitat per captar i descobrir micromons, en concret s’ha mostrat molt eficaç per a la captura fotogràfica dels biofilms de les columnes de Winogradsky quan s’utilitza conjuntament amb un focus LED de llum blanca.
De l’anàlisi comparatiu de càmeres digitals rèflex i objectius macro utilitzats, es conclou que hi ha més diferències entre diferents models de càmeres que entre diferents models d’objectius macro, i que les càmeres més antigues de Canon i Olympus obtenen millors resultats que els moderns models equivalents de la mateixa categoria.
S’han portat a terme diversos projectes finals de fotografia macro i de microfotografia, agrupats pel tipus d’instrument de captura, i també un projecte didàctic relacionat amb el micromón dels colors primaris de llum i s’ha realitzat el muntatge del document fotocronològic de les activitats i sortides relacionades amb el projecte del Pati de les tortugues.


Compartiu aquest projecte