Treballs premiats

Mas d’en Ritet

Mas d’en Ritet

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2012

Àrea: Antropologia social
Centre:Col•legi Mare de Déu del Carme de Tarragona, Tarragona
Autors: Ariadna Quintana Artero
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors: Begonya Travieso Henríquez

Em disposava a fer un treball en què pogués relacionar la història de la pagesia amb la de la meva família, per afegir-hi un factor més subjectiu i proper a la història que havíem estudiat tantes vegades i que, tot i semblar-me apassionant, no era res més que una mena d’història de ficció, aliena a la realitat que coneixia. Això semblava una feina relativament senzilla: només calia que conegués els fets històrics més rellevants, que preguntés a la família i cerqués alguns documents, per tal de conèixer les vides dels meus avantpassats, i així em vaig disposar a fer-ho.

Vaig pensar que aquest treball podia constar de dues parts: una de més subjectiva, és a dir, narrada segons els records de la meva família; l’altra, més objectiva i documental, segons unes partides de naixement, testaments i altres documents que em van proporcionar. Aquesta última part és la que es podria considerar una veritable recerca, ja que m’ha permès endinsar-me en el món de la documentació, així com ordenar, classificar i estudiar tota la informació que queia a les meves mans.
La primera és la que he recopilat dels meus familiars en reunions familiars des de fa més o menys un any, ja que era una feina molt laboriosa perquè són molta gent i estaven molt ansiosos per explicar coses de la família. La segona, com ja he dit anteriorment, està basada en documents oficials que he anat trobant al mas i, sobretot, a l’Arxiu Històric de l’Arquebisbat. Aquesta part és possiblement la més entretinguda o la més avorrida, segons es miri, però per mi igual d’enriquidora.

Tal com pretenia, he descobert els meus orígens, d’on provinc i com he arribat a ser com sóc. He recuperat la història dels Rimbau, una família pagesa tarragonina. He pogut ampliar el meu coneixement del món de la pagesia i de la història dels darrers segles, però personalment, com he gaudit més ha estat investigant, anant a nombroses institucions i treballant amb els documents més antics que mai havia vist per conèixer i construir la meva història.


Compartiu aquest projecte