Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició:
Premiats 2018
Centre: Col·legi Episcopal Mare de Déu de l’Acadèmia, Lleida
Autora: Martina Sanahuja Sanz
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutora: Maria Calvet Mir
Treballs premiats
Musicoteràpia en l’evolució posterior a un ictus
Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició:
Premiats 2018
Centre: Col·legi Episcopal Mare de Déu de l’Acadèmia, Lleida
Autora: Martina Sanahuja Sanz
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutora: Maria Calvet Mir
Objectiu principal:
– Demostrar una millora de l’estat funcional avaluat mitjançant l’Índex de Barthel en els pacients que han rebut musicoteràpia respecte als que no la reben.
– Objectius secundaris:
– Evidenciar una millora funcional global mitjançant l’escala de Rankin modificaca al 1 mes de l’ictus en els pacients que han rebut musicoteràpia respecte als que no la reben.
– Posar de manifest una millora cognitiva global mitjançant el test MoCA (Montreal Cognitive Assessment) al 1 mes de l’ictus en els pacients que han rebut musicoteràpia respecte als que no la reben.
– Fer palesa una millora de la simptomatologia depressiva avaluada mitjançant l’escala de depressió de Montgomery-Asberg als 1 mes de l’ictus en els pacients que han rebut musicoteràpia respecte als que no la reben.
– Demostrar una millora global de la qualitat de vida mitjançant l’escala ECVI-38 al 1 mes de l’ictus en els pacients que han rebut musicoteràpia respecte als que no la reben.
– Avaluar el grau de satisfacció global i de tolerància dels pacients respecte la musicoteràpia passiva.
Estudi de disseny tipus PROBE: prospectiu, randomitzat, obert, cec per a l’avaluador del resultat final.
Es dividirà els pacients en 3 grups de forma aleatòria simple, es a dir, assignant els pacients a cadascun dels grups amb una probabilitat constant, mitjançant un generador numèric randomitzat (aplicació Pretty Random):
– Grup 1: Els pacients del grup d’intervenció amb musicoteràpia escoltaran durant 1 hora al dia una selecció de la seva música preferida segons les referències del pacient o les dels seus familiars si el pacient no és capaç d’expressar-se verbalment.
– Grup 2: Els pacients del segon grup escoltaran durant 1 hora al dia arxius d’àudio tipus podcast d’emissores de ràdio no musicals en la seva llengua habitual, segons les preferències del pacient o les referències dels familiars.
– Grup 3: El tercer grup rebrà el tractament habitual convencional.
– Un investigador cec al tipus d’intervenció rebuda pels pacients aplicarà a l’inici de l’ictus i al 1 mes les escales d’avaluació funcional, cognitiva, de depressió i de qualitat de vida.