Treballs premiats

Nanoart: L’art a traves del microscopi

Nanoart: L’art a traves del microscopi

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2017

Centre: Col·legi Jesuïtes Gràcia Kostka, Barcelona
Autor/s autora/es: Andrea Martinez Cruz
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Rosa Mayol Mas


Compartiu aquest projecte

Objectius

He volgut demostrar com les fotografies científiques poden ser una molt bona font d’inspiració per l’art. El nanoart m’ha permès gaudir amb el que més m’agrada:l’art i el nano món. El repte era generar interès per a un ampli públic especialment l’artístic, i mostrar el ventall de possibilitats de les imatges científiques des del punt de vista d’accessibilitat, ús i cost.
Crec que en la innovació està l’èxit, per això experimento amb micrografies electròniques, una manera diferent de fer art i comunicar ciència. Vull captar l’interès en el ús d’aquestes fotografies i micrografies, mostrant els principis de la tintura, histografia, les eines que es poden fer servir com el Photoshop etc.,i al mateix temps, vull ensenyar la bellesa del nano món. També vull continuar amb el meu projecte de nanoart a la meva pàgina web. Al treball de recerca la proposta creativa es basa en la cooperació multidisciplinària entre científics i artistes, aprofitant sinergies i tecnologia. Això pot permetre un petit autofinançament de la tecnologia a través del ‘reciclatge’ de les imatges científiques per usos artístics, de disseny industrial i educatius.

Metodologia

El treball té un vessant teòric i un pràctic. Vaig visitar diferents centres de recerca del món de la nanociència IMAB(CSIC), sincrotró ALBA, ICN2, ICFO. Vaig fer proves i anàlisis de cèl·lules i teixits amb microscopis òptics (F. Veterinària- UAB) i d’altres materials amb microscopi electrònic. Vaig preparar un frotis de pell i sang (5 µm) amb la tècnica Diff-Quick que vaig fotografiar amb microscopi òptic (programa ‘Dinocapture’) i el vaig anomenar ‘autoretrats’. També es van obtenir imatges d’altres materials amb microscopi electrònic d’escombratge per després modificar-les amb Photoshop. Vaig cercar aplicacions al disseny industrial, i he dissenyat una col·lecció de vestits i sabates. Per donar a conèixer el meu treball i mostrar les possibilitats artístiques d’aquestes fotografies, vaig participar al Festival de Nanociència exposant obres de pintures acríliques inspirades en imatges de microscòpies de cristalls orgànics (ice tea i tequila) al Palau Macaya; també he participat a una competició i exposició on-line internacional:NanoArt12 Tm Program organitzat pel científic i artista Dr.Cris Orfescu: http://nanoart.org/nanoart-k12-gallery i he creat la pagina web: www.nanoart.cat

Conclusions

Les micrografies electròniques obtingudes amb diferents microscòpies ofereixen una font d’inspiració infinita per l’art. Les micrografies amb falç color generen molta sorpresa quan per exemple la gent descobreix que darrera d’una bella imatge s’amaga el virus de l’Ebola o el càncer de mama. La base científica dóna credibilitat a les interpretacions artístiques d’ aquestes imatges, per això, la sinergia ciència-art permet reconèixer d’ altres aspectes a més del purament científic. La bellesa ‘abstracta’ d’una imatge amb microscopi electrònic és per si mateixa una classe d’art. Al meu treball he mostrat com fen servir imatges obtingudes amb diferents microscòpies es poden realitzar creacions artístiques i d’ utilitat al disseny industrial com són estampats per teixits i sabates . El microscopi és una eina fantàstica que ha permès progressos molt importants en el desenvolupament de la bacteriologia, però la recerca científica és troba amb el problema de com autofinançar-se. Crear un banc de fotografies científiques SEM/TEM per a usos artístics podria representar una aportació addicional per els projectes i ajudar a difondre els assoliments científics.