Treballs premiats

NEO: juguem amb el gènere

NEO: juguem amb el gènere

Detall

Àmbit temàtic: FILOSOFIA
Edició: Premiats 2018

Centre: Institut Lluís de Peguera, Manresa

Autor: Carles Llordella Haro

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutora: Núria Ayats Peña


Compartiu aquest projecte

Objectius

Vaig decidir el tema de la moda perquè des de sempre m’ha agradat aquest món i és al que em vull dedicar en un futur. Al plantejament del treball vaig tenir alguns problemes a l’hora de decidir cap a on aniria però gràcies a un article que parlava sobre aquest tipus de moda vaig informar-me més sobre el tema i finalment vaig decidir basar el meu treball en la roba genderless.

El projecte principal era crear una col·lecció de moda d’ús diari i que la poguessin portar tothom, sense distinció de sexe i gènere. A part es va fer una recerca sobre termes relacionats amb el gènere, la moda sense gènere i el procés de creació i confecció de roba. Gràcies a aquesta recerca es va poder portar a terme el projecte principal. També es va fer una enquesta per poder tenir informació del gènere al comerç actual.

Metodologia

El primer pas per poder fer projecte és saber la terminologia adequada per poder parlar del gènere. El treball comença donant una definició amplia de què és el gènere i diferenciant-lo d’altres amb els quals es poden confondre com per exemple el sexe. Tot seguit es fa un breu recorregut per la història de la moda centrant-me en la diferència en la indumentària de dona i d’home en la qual fins al segle XVIII no es troben diferències significatives. Seguint amb la terminologia, es parla del concepte genderless, és a dir, la identitat en la qual la persona no s’identifica amb cap gènere i té una identitat de gènere nul·la. A continuació, passem ja a la moda genderless que com el seu propi nom indica, és roba, accessoris i estil que no es classifica segons el gènere o el sexe. És una moda neutra, sense un patronatge definit cap a cap gènere. En l’apartat següent es repassen alguns dels personatges del món de la moda i dissenyadors més importants quant a la destrucció del gènere. Quan ja hem acabat amb els personatges, continuem donant els avantatges de la no separació de la roba per gèneres. Finalment es passa al procés de creació de la col·lecció, en el meu cas NEO.??

Conclusions

La raó principal per la qual no hi ha roba sense gènere a les botigues tradicionals és bàsicament el pensament de la societat actual i els rols de gènere. Aquest pensament afavoreix a la desigualtat entre gèneres.?La roba sense gènere és possible. De l’enquesta vam obtenir que els joves, d’entre 15 i 18 anys comprarien en una botiga sense gènere i decidiria la seva compra en funció dels gustos i no pas del gènere. Si moltes marques apostessin i invertissin en la roba genderless, la gent que s’identifica com a gènere no binari o simplement li agrada la roba ‘del sexe contrari’ podria comprar sense por a ser socialment criticat. La roba genderless fomenta la llibertat individual i personal. La gent seria molt més lliure a l’hora de vestir i en la seva vida quotidiana. La idea d’una roba sense gènere té moltes opcions de futur.