Treballs premiats

Origen i disseny dels cotxes

Origen i disseny dels cotxes

Detall

Àmbit temàtic: PEDAGOGIA I DIDÀCTIQUES
Edició: Premiats 2012

Àrea: Didàctica de les ciències experimentals

Centre: Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona, Tarragona

Autors: Raül Royo Bareng

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutors: Olga Mercadé Aubia

 

En la part teòrica del treball es tracten els objectius següents: Descobrir quin és l’origen dels cotxes.

Esbrinar com es dissenyen els cotxes. Entendre com es fabriquen els cotxes.

Buscar informació sobre les tecnologies que ajuden els cotxes a contaminar menys.

La part pràctica del treball té com a principals objectius:

–  Dissenyar el meu propi cotxe ecològic.

–  Durant el disseny, aprendre a fer esbossos i a utilitzar els programes Autocad i 3D Studio Max.

Vaig fer la part teòrica comparant i contrastant diferents fonts d’informació com pàgines web, llibres i canals de televisió. La part pràctica va consistir en la realització d’esbossos, plànols i una maqueta 3D per dissenyar el meu propi cotxe ecològic. Els esbossos els vaig dur a terme a partir de la idea de la gota com a ideal aerodinàmic. Vaig fer diversos dibuixos sobre l’aspecte i les formes del cotxe, passant de dibuixos simples a dibuixos més complexos per detallar el disseny. Un cop acabats els esbossos, vaig fer els plànols del cotxe mitjançant Autocad. Vaig haver de fer les quatre vistes principals (alçats anterior i posterior, perfil i planta) mitjançant la projecció cilíndrica ortogonal perquè es corresponguessin correctament. Un cop acabats els plànols vaig començar l’última etapa del treball. Al 3D Studio Max vaig formar la maqueta en 3D posicionant els vèrtexs i les arestes de diferents plans virtuals segons els plànols que havia fet abans amb l’Autocad. A partir d’una bona maqueta 3D virtual es pot començar a fer un cotxe real.

He complert els objectius. El cotxe prové de la curiositat de molts inventors que volien complir el somni de crear una màquina autopropulsada. Després d’inventar el motor de combustió els cotxes es van globalitzar gràcies a la cadena de muntatge de Henry Ford, que va crear la indústria automobilística. De sobte van començar a adoptar formes fascinants a conseqüència de la competència entre empreses i països. Va néixer així el disseny d’automoció. Els cotxes es continuen construint pel mètode de la cadena de muntatge, tot i que actualment la gran majoria de treballadors són substituïts per robots automatitzats, més precisos i eficients. He cercat informació sobre l’aerodinàmica, els materials lleugers i les propulsions alternatives, i ara sé que és molt important que els fabricants combinin aquests tres aspectes de l’automòbil per tal d’aconseguir cotxes cada cop més respectuosos amb el medi ambient.

Finalment, he estat capaç de dissenyar un prototip propi, basat majoritàriament en la gota com a ideal aerodinàmic. Durant el disseny del cotxe he après a fer esbossos de cotxes i a utilitzar programes importants com l’Autocad i el 3DStudio Max.


Compartiu aquest projecte