Treballs premiats

Panxampla, més que un mite

Panxampla, més que un mite

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2013

Àrea: Ciències i Tècniques Historiogràfiques

Centre: Institut de Deltebre, Deltebre

Autors: Maria Fontanet Villalobos

Nivell educatiu: 2n Batxillerat

Tutors: Jordi Arasa Centelles

 

Els objectius que pretenc aconseguir són:

1. Conèixer l’entorn rural de Joan Pujol Fontanet, la societat, la demografia, els costums i com era la gent d’Alfara de Carles al segle XIX.

2. Quins fets delictius va cometre i esbrinar quins factors el van empènyer a convertir-se en un bandoler i fugitiu.

3. Donar a conèixer aquest personatge, no solament des de la vessant mítica i popular, sinó a partir de les fonts consultades i escrites, per tal de reconstruir uns història verídica dels fets.

4. Fer un estudi a nivell local, dins de l’àmbit de la província de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, per  comprovar si la gent sap qui va ser Panxampla.

5. Finalment, si ens apropem als documents de l’època, podrem saber una mica millor qui va ser Joan Pujol Fontanet..

La metodologia que he emprat per fer aquest treball ha estat l’empírico- inductiva que m’ha permès consultar fonts de primera mà a l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre de Tortosa, a l’Arxiu Municipal d’Alfara de Carles i fer un buidatge de fonts directes i indirectes com llibres, articles i notícies de diaris, revistes, enquestes a la gent de diferents pobles, entrevistes a la població d’Alfara de Carles, i també consultar diaris de l’Hemeroteca de Tarragona, a partir de la premsa digitalitzada, per tal d’aconseguir reconstruir la veritable vida i els fets deltictius d’aquest bandoler ebrenc..

Panxampla és considerat bandoler per haver comés, l’assassinat del Cuco, la mort del Coixo, l’amic que el va trair davant la benemèrita, després l’homicidi d’un comandant durant la Tercera Guerra Carlina, també per ferir al Guàrdia Civil Mosquera, i finalment per robar a diferents masos i matar un lladre que es feia passar per ell.

Panxampla va ser un noi del seu temps. Era freqüent que els joves anessin armats amb trabuc i punyal. El seu caràcter intrèpid, agosarat, romàntic, aventurer i impulsiu, m’agradaria que fossin els atributs d’aquest noi d’Alfara de Carles, que un dia va haver de fugir de la justícia per poder conèixer-se a ell mateix. Voldria que la gent del nostre territori el tingués present, no com un mite fruit de la llegenda popular, sinó com un personatge peculiar i un referent en la història del bandolerisme català del segle XIX.

Per tot això, per a mi Panxampla és més que un mite.


Compartiu aquest projecte