Treballs premiats

Parabens, Es mengen?

Parabens, Es mengen?

Detall

Àmbit temàtic: MEDICINA
Edició: Premiats 2016

Centre: Institut de Sentmenat, Sentmenat
Autor/s autora/es: Mar Padró Vivet
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutors/es: Maria Jose Martinez Ortega


Compartiu aquest projecte

Objectius

– Conèixer amb profunditat qué és la pell, les seves funcions, la seva estructura i quin és l’efecte d’una bona hidratació.
– Estudiar qué són les cremes hidratants, per a qué serveixen, com es fabriquen i quines són les substàncies bàsiques que les composen.
– Estudiar la normativa d’etiquetatge dels cosmètics a Catalunya, Espanya i la U.E.
– Fabricar una crema hidratant amb ingredients naturals. Etiquetatge i envasat de la mateixa conforme a normativa. Càlcul del cost de fabricació.
– Recopilar informació sobre diferents estudis existents conforme a l’ús dels parabens a la pell.
– Estudiar el contingut en parabens del màxim de cremes hidratants comercials. Relacionar ingredients i preus.
– Estudiar quin coneixement sobre cremes hidratants (etiquetatge, contingut en parabens..etc) te la població en funció del sexe, edat i nivell d’estudis.
– Estudiar quins són els factors que impulsan a comprar una crema hidratant determinada i no un altra potser més beneficiosa per la pròpia pell (en funció del sexe, edat i estudis)

Metodologia

El treball el vaig començar fent recerca bàsica: què és la pell, la seva estructura i les seves funcions (protectora, termoreguladora, sensitiva i metabòlica, adonant-me que perquè aquestes funcions puguin desenvolupar-se és essencial que la pell estigui ben hidratada, així vaig arribar a la conclusió que una crema hidratant és el cosmètic bàsic, una emulsió semisòlida amb una sèrie de components que han d’aparèixer a la llista d’ingredients de l’envàs i s’han de declarar segons la seva INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredients). El següent pas va ser fer un estudi sobre l’etiquetatge dels productes cosmètics, donat que és obligatori i prové directament de dos drets dels consumidors: el dret a la seguretat i el dret a la informació. Com coneixia la polèmica existent sobre l’us dels parabens vaig fer una recerca bibliogràfica qué són, perque s’utilitzen, estudis a favor i en contra del seu ús per posteriorment fer un estudi de camp sobre dinou cremes hidratants que hi ha al mercat i el seu contingut en parabens. La segona part del meu treball va consistir en la fabricació d’una crema hidratant natural casolana, dissenyar l’envàs i etiquetar-la segons la normativa. La última part pràctica del meu treball van ser enquestes (una online i l’altre a peu de carrer). A la primera vaig fer preguntes relacionades amb diferents temes tractats a la part teòrica del meu treball i l’objectiu era informar-me sobre els coneixements que té la població en l’àmbit de la cosmètica. Per la segona vaig necessitar dues cremes hidratants ben diferents (la meva i una de marca molt coneguda però amb parabens) i el que vaig fer va ser fer enquestes al carrer per veure quina de les dues comprarien i perqué estudiant desprès els resultats segons edat, sexe..

Conclusions

-En base a les dues enquestes realitzades es pot concloure que la majoria de la població desconeix el significat de l’etiquetatge dels productes cosmètics, desconeix el perjudicis que segons alguns estudis els parabens els podrien causar i aquesta actitud és indiferent al nivell d’estudis, sexe o edat dels entrevistats. Caldria una més gran formació de la població per triar els productes que consumeixen al marge del marqueting de les empreses.
-És senzill i econòmic fer una crema hidratant bàsica de forma casolana amb ingredients naturals i sense haver d’afegir parabens.
-Els ingredients més cars de les cremes hidratants que trobem al supermercat són a vegades el màrqueting i la publicitat. HI ha cremes hidratants que gairebé porten els mateixos ingredients i que presenten una diferència de preus immensa. Per tant podem concloure que més preu en una crema hidratant no sempre és equivalent a més qualitat.
-La cosmètica natural té avantatges respecte a la convencional, no es poden utilitzar productes de la indústria petroliera, silicones, greixos, olis, colorants, antioxidants o perfums SINTÈTICS, ni conservants no autoritzats explícitament.