Treballs premiats

Per què, Angie? Creació, anàlisi i difusió d’un llibre il·lustrat

Per què, Angie? Creació, anàlisi i difusió d’un llibre il·lustrat

Detall

Àmbit temàtic: ART
Edició: Premiats 2018

Centre: Escola Pia, Mataró
Autor: Valèria Cuní Capellà
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutor: Ismael Cabezudo Fors


Compartiu aquest projecte

Objectius

 

La hipòtesi que guia la meva recerca és aconseguir crear, il·lustrar, analitzar, publicar i difondre el meu primer llibre il·lustrat i demostrar que no només als infants sinó també als joves ens motiven els llibres amb il·lustracions i que són, malgrat la ficció narrativa i visual, una bona eina educativa per acostar-nos a la realitat i a la història, en aquest cas de la Segona Guerra Mundial, el nazisme, l’extermini dels jueus, l’homosexualitat…

OBJECTIUS:

  • Saber més sobre el món de la il·lustració i de l’edició digital d’un llibre.
  • Indagar sobre la Segona Guerra Mundial, l’Holocaust, l’homosexualitat en temps dels nazis
  • Ser capaç d’escriure i il·lustrar un text propi.
  • Descobrir noves eines per millorar l’escriptura i el dibuix.
  • Dibuixar i experimentar amb diferents estils i tècniques per tal de desenvolupar encara més la meva faceta creativa.
  • Ser capaç d’auto-publicar una història pròpia amb il·lustracions pròpies.
  • Poder parlar amb il·lustradors.
  • Reivindicar la literatura juvenil i d’adults amb il·lustracions.
  • Difondre el meu treball.

Vid. https://www.perqueangie.cat/pregunte-objectius

 

 

Metodologia

Per tal d’assolir els  objectius  plantejats i després de fer molt camí i no sempre en línia recta, finalment he fet servir en el marc teòric de la recerca una metodologia basada en fonts bibliogràfiques, orals i telemàtiques, i en la part pràctica un treball de creació literària i artística, basat en el meu procés personal i acompanyat de molta paciència i perseverança.

Abans de fer el meu llibre il·lustrat, ha estat molt important fer una recerca teòrica sobre què és un llibre il·lustrat, què el diferencia de l’àlbum, quins llibres il·lustrats hi ha sobre la Segona Guerra Mundial, a quin públic van destinats. Parlar amb il·lustradors i professionals del sector m’ha servit per conèixer de primera mà la seva experiència professional i alhora m’ha fet més suportable el camí de la recerca per tal de poder fer la part pràctica i començar a il·lustrar el meu text que, tot i ser ficció, es basa en fets històrics. Ara bé, aquesta part ha durat molt més del que havia temporitzat en un principi i no sols durant les vacances d’estiu, període que havia previst inicialment, ja que s’hi ha de dedicar molt de temps, molta paciència i esforç i sempre se n’aprèn i mai no es veu prou bé el resultat aconseguit.

Pel que fa a la difusió, he creat un treball digital: https://www.perqueangie.cat/

Conclusions

Feta una recerca teòrica sobre el llibre il·lustrat i la seva història, he aconseguit crear, comentar i difondre el relat Per què, Angie? amb onze il·lustracions, en comptes de les deu previstes inicialment més la de la portada,  tal com em proposava com a objectiu de la meva recerca. He fet el meu primer llibre il·lustrat imprès i en digital; n’he fet difusió tot creant una pàgina web i a les xarxes socials. Per tant he aconseguit el proposat com a objectiu de recerca.

Pel que fa a la valoració de les preguntes i dels objectius Vid. https://www.perqueangie.cat/conclusions