Treballs premiats

Plantes mediterrànies i cremes solars

Plantes mediterrànies i cremes solars

Detall

Àmbit temàtic: BIOLOGIA GENERAL/ZOOLOGIA/BOTÀNICA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Guindàvols, Lleida
Autora: Vanina Vergara Gamarra
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutora: Mercè del Barrio Arranz

 

Objectius:

L’objectiu principal del meu treball de recerca és aportar quelcom a la ciència, fent-ho amb les possibilitats del laboratori d’un institut de secundària i dels coneixements estudiats en el batxillerat.
El treball te com a objectiu trobar plantes mediterrànies que posseeixin substàncies que els hi confereixin un efecte fotoprotector efectiu. Extreure aquests compostos, fabricar una crema solar amb ell i testar el seu poder antimutagènic utilitzant cèl·lules eucariotes amb mecanismes de reparació del DNA idèntics als nostres, el llevat Saccharomyces cerevesiae, que per altra banda és molt fàcil de cultivar amb els nostres mitjans.
Així també, paral·lelament, demostrarem els efectes negatius del sol, l’efectivitat de les cremes solars de mercat i finalment de la nostra crema.

 

Metodologia:

Fabricarem la crema a partir d’una base feta amb una emulsió simple a partir d’aigua i oli. Seguidament barrejarem els extractes químics de les diferents plantes mediterrànies, obtinguts al laboratori.
Finalment es testarà la crema sobre colònies de cèl•lules de llevat, Saccharomyces cerevisiae, cèl•lules que degut a la seva semblança amb les nostres, ens permetrà esbrinar si la crema es efectiva.
Abans de tot això però, farem un seguit de proves amb les colònies de llevat, exposant-les al sol i després protegint-les amb cremes de diferents FPS, per demostrar el poder mutagènic de la llum solar i l’efecte protector de les cremes que utilitzem per protegir-nos.

 

Conclusions:

Finalment demostrem que:

  • El sol és un agent mutagènic, que pot causar mutacions i mort cel·lular.
  • Contra més exposició al sol hi ha, més risc de patir mutacions i mort cel·lular.
  • Les cremes solars amb FPS baixos protegeixen molt menys que les cremes amb FPS alts.
  • Les cremes solars fabricades amb extractes polifenòlics de les diferents plantes mediterrànies funcionen. Destaquem la crema obtinguda a partir d’extractes de Phillyrea angustifolia (aladern de fulla gran) i Olea europaea (olivera).

Compartiu aquest projecte