Treballs premiats

Reconstrucció històrica, un nou nivell d’empatia

Reconstrucció històrica, un nou nivell d’empatia

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Premià De Mar, Premià De Mar
Autors: Arnau Lario Devesa
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Margalida Capellà Soler

 

Objectius:

Teòrics:
. Determinar l’estat de la Reconstrucció històrica a Catalunya, en l’àmbit nacional i internacional.
. Veure els diferents punts de vista d’experts en la matèria i contrastar-los mitjançant entrevistes.

Pràctics:
. Crear fitxes (articles) amb informació de grups i festivals de reconstrucció històrica, a més d’articles de la meva pròpia experiència en aquesta disciplina.
. Organitzar un festival de reconstrucció històrica a l’institut a partir  del projecte de recerca dels alumnes de 1r d’ESO, com una manera  de dinamitzar la seva tasca.
. Crear  un bloc consultiu de referència en el món de la reconstrucció històrica, on es pugui trobar informació de grups, festivals i experiències del nostre país, per així donar a conèixer el concepte (i fenomen) de la reconstrucció històrica a la gent que no té vincles directes amb aquesta i que no participa en cap dels grups existents.
. Difondre les diferents publicacions i notícies relacionades amb el bloc per les diferents xarxes socials, com Facebook o Twitter, i a través d’altres llocs web particulars.

 

Metodologia:

Per començar, cal remarcar que el treball no té presència física, sinó que s’ha realitzat completament a la xarxa en format bloc. El bloc és una eina interactiva i en constant canvi que permet tenir a la disposició del públic una quantitat d’informació presentada de manera atractiva i visual, cosa que facilita la seva comprensió. A més, si s’organitza adequadament, el bloc es pot dividir en diferents apartats, que ajuden a classificar els coneixements. Un altre benefici és que el treball en xarxa permet inserir enllaços, imatges, vídeos i altres documents, que aporten vitalitat i augmenten la informació donada sense fer-se massa ‘espessa’.

Aquest treball s’ha realitzat des del pragmatisme i la contrastació de la informació, que s’ha obtingut a partir de la pròpia experiència, de les entrevistes i consultant bibliografia sobre el tema tractat, sempre des de la visió científica pròpia de la reconstrucció històrica, un moviment marcadament empirista. Qualsevol de les dades obtingudes ha estat contrastada per altres fonts, de manera que no hi ha un sol punt de vista reflectit als articles, sinó la fusió de tota la informació. La recerca, per tant, va acompanyada de la seva difusió a la xarxa.

 

Conclusions:

Pel que fa a la meva pròpia experiència, haig de dir que fer tota aquesta feina m’ha proporcionat una quantitat d’informació molt important, proporcionada tant pels entrevistats, com per mi mateix.
Un cop acabat el treball, aquí mostro que he obtingut:

Un bloc  entenedor, visual i ordenat: El  fet d’haver de seguir una pauta i una estructura concretes ha fet  que el bloc disposi d’un índex amb tots els articles  inventariats, fàcils de trobar i classificats segons la seva  tipologia i tema tractat.

Un lloc on la gent pot trobar informació sobre grups i festivals de reconstrucció històrica a Catalunya.

Un espai on explico la meva experiència personal: Com a membre d’un grup que recrea l’època romana, he viscut en la meva pròpia pell la reconstrucció històrica.
Per acabar, en entrar en contacte amb gent d’èxit en el seu camp, he fet contactes que em podrien servir en un futur a l’hora de traçar nous projectes relacionats amb la reconstrucció històrica i ara que he començat Arqueologia poder continuar amb la recerca per tal d’establir lligams entre l’Arqueologia experimental i la recreació amb finalitats lúdiques, culturals..


Compartiu aquest projecte