Treballs premiats

Retalls de vida en temps de guerra

Retalls de vida en temps de guerra

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2013

Àrea coneixement:    Història Contemporània
Centre:    Institut Vilatzara, Vilassar de Mar
Autor/s autora/es:    Núria Casares Juanola
Nivell educatiu:    2n Batxillerat
Tutors/es:    Joan Giménez Blasco

Intentar conèixer i comprendre les circumstàncies en què es desenvolupava la vida en el front de combat i l’impacte que això tenia en els combatents i en les seves famílies. Comprovar també si la correspondència mantinguda pels homes que lluitaven al front pot ser considerada una font històrica per comprendre més l’abast del drama de la guerra i les seves repercussions en la població civil.
D’altra banda vull reconstruir l’itinerari que va recórrer el meu besavi des de que va sortir de Barcelona fins que va tornar, havent passat pel camp de concentració. Traslladar-me als llocs més importants per on va passar per tal de trobar informació de les batalles que s’hi van presenciar.

El material amb què em baso són 60 cartes escrites pel meu besavi durant la Guerra Civil. Per començar vaig haver d’informar-me sobre el context històric: la II República, la Guerra Civil, la repressió franquista, els camps de concentració, etc. Després llegint les cartes vaig reconstruir l’itinerari que va seguir el meu besavi durant el conflicte. Així, vaig anar ala població lleidatana de Serós i vaig poder contactar amb persones que em van facilitar importants dades sobre els enfrontaments que hi hagué en aquells indrets entre el mes de maig dl 1938 fins al desembre de 1939 i que estaven relatades a les cartes.l Aleshores vaig poder comprovar que tot quadrava amb les dades de les cartes: els dies on s’havien succeït les ofensives, la brigada on estava… Després d’això també vaig visitar les trinxeres que hi ha a Camarasa que em va servir per comprendre millor les experiències vitals de l’Isidre Juanola a l’hora d’escriure la seva correspondència.. Finalment, vaig analitzar les cartes dividint el seu contingut en diferents apartats: el valor literari, les condicions de vida al front, l’enyor a la família i les reflexions de la guerra..

Qualsevol  guerra, i més si és una guerra civil, produeix un cúmul de circumstàncies dramàtiques molt difícils de sistematitzar. L’itinerari físic i vital d’un combatent és una forma d’aproximar-se a aquesta mostra de la bogeria col•lectiva. Isidre Juanola reflecteix en la seva correspondència dades històriques objectives d’un conflicte concret del segle XX, però transmet unes sensacions i vivències davant del dolor i l’absurdidat de la violència sistematitzada que van més enllà de l’espai i del temps perquè són profundament humanes.
He pogut veure la incidència de la guerra en l’entorn familiar i en l’estat emocional de l’autor de les cartes. La duresa de les condicions de vida a primera línia del front, en què vivien, el fet d’arriscar la vida dia a dia, la sensació de ràbia envers la pròpia guerra més que no pas a l’enemic, la necessitat absoluta d’una família on retornar, etc.


Compartiu aquest projecte