Treballs premiats

Robot rastrejador de persones vives

Robot rastrejador de persones vives

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2014

Centre: Col·legi Maristes, Rubí
Autor: Ivan García Jiménez
Nivell educatiu: 2n Batxillerat
Tutor: Eduard Soler Chic

 

 

Objectius:

El meu treball de recerca té diversos objectius orientats en l’àmbit de la robòtica.
El primer objectiu, tracta d’investigar quins sistemes mecànics i electrònics, poden fer que un robot ajudi en la tasca de rescatar persones que hagin quedat atrapades per les runes d’un terratrèmol o d’una altre catàstrofe.
El segon objectiu, consta de construir un robot que sigui capaç de detectar persones vives mitjançant sensors electrònics, i que tingui una estructura i uns sistemes mecànics que li permetin superar els obstacles del terreny.
El tercer objectiu, és programar el robot amb llenguatge C, per a que faci la tasca que li desitgem y que el puguem controlar; per fer aquest objectiu també necessitaré aprendre a programar en aquest llenguatge.
Per últim, cal dir que l’objectiu principal del treball resoldre la pregunta de si pot un robot trobar persones vives entre les runes d’un terratrèmol, i aprendre sobre el món de la robòtica i sobre els camps de l’electrònica, la mecànica i l’automatització.

 

Metodologia:

Per començar, vaig cercar i investigar molta informació teòrica i això em va ajudar a decidir com construiria el robot.
En quant a la mecànica, vaig fer sevir metacrilat transparent per a fer una carcassa en forma de tanc. Per a que el robot es mogués, li vaig afegir un sistema de cadenes impulsades amb 4 servomotors de rotació continua. Aquesta estructura de tanc amb cadenes permet que el robot pugui superar diversos obstacles.
En quant a la part electrònica, he utilitzat un sensor PIR que detecta el moviment de la calor humana, que és el que serveix per detectar les persones; també he utilitzat la placa de control ChipKIT Uno32, que em serveix per controlar els servomotors i el sensor. Apart d’això he ensamblat una placa anomenada BTShield que permet controlar el robot des de un smartphone via Bluetooth; i per últim, he connectat un brunzidor que xiula quan el robot detecta a una persona.
Per acabar, he programat el robot amb llenguatge C, i l’he alimentat amb quatre piles de 9V connectades en paral•lel; i després de moltes probes i moltes probes he aconseguit que el robot funcioni amb un resultat força satisfactori.

 

Conclusions:

Davant de la qüestió de si pot un robot trobar persones vives entre les runes d’un terratrèmol, la conclusió final és la següent: Un robot si que pot trobar persones vives entre les runes d’un terratrèmol.
La conclusió queda demostrada amb els arguments següents: existeixen una gran varietat de dispositius electrònics capaços de detectar persones i que poden incorporar-se a un robot, hi ha robots especialitzats en la recerca de persones vives, i jo mateix he creat un robot que demostra que la conclusió a la qual he arribat és certa.
Finalment em sento realitzat per tot el treball fet i per haver solucionat amb èxit els problemes que he tingut durant el treball. Conforme he anat superant cada problema m’he anat aficionant més a la robòtica, i sense aquesta afició mai hauria aconseguit muntar el meu robot ni hauria aprés tant sobre robots, així que espero que mai deixi de banda aquesta afició i que en el meu futur em pugui dedicar professionalment a la robòtica.


Compartiu aquest projecte