Treballs premiats

Robot submarí lowcost controlat per mòbil

Robot submarí lowcost controlat per mòbil

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2014

Centre: Institut Lluís Domènech i Montaner, Canet de Mar
Autors: Cristian Martínez Ortiz, Jordi Solé Lloveras
Nivell educatiu: 4t ESO
Tutors: Enric Abadal Maestro, Luisa Pérez

 

 

Objectius:

Els objectius més rellevants del nostre projecte són:

 • Construcció d’un robot submarí amb control remot, a través de dispositius mòbils que disposin de Bluetooth.
 • Sistema de baix cost (no superior a 100€).
 • Estanqueïtat del sistema (elements de control, motors, etc.)
 • Flotabilitat dels elements de control i bateria.
 • Que tingui aplicacions pràctiques, particularment al municipi.
 • Oferir un recurs pedagògic i de recerca, útil i innovador.
 • Configuració i estructura flexible, modular i escalable.
 • Baix cost de manteniment.
 • Robot submarí amb flotabilitat neutre.

 

Metodologia:

Nosaltres vam començar la nostra investigació sobre la idea de fer un submarí per la sortida al Centre d’Investigació de Robòtica Submarina de la Universitat de Girona.
La metodologia emprada va ser, en primer lloc, veure models ja fets, detectar errors i millorar el sistema. Un cop vam recopilar tota aquesta informació, llavors vam estar discutint sobre el disseny.
El vam començar més o menys al febrer, als dimarts per la tarda a l’Espai de Noves Tecnologies (Espai de treball que el centre proporciona per tal d’incentivar la recerca). Quan vam anar a la sortida al CIRS, el 5 de maig, ja teníem el projecte enllestit i l’equip del CIRS ens el va deixar provar a la piscina. Va anar a la perfecció, encara que vam tenir un petit accident i ens va entrar aigua per el tub dels cables dels motors, però vam sellar el cable amb silicona i no va tornar a succeir.
Vam anar millorant el robot en les setmanes entre la sortida i la setmana dedicada al projecte de recerca. Un cop va arribar la setmana del projecte de recerca, vam tenir quatre dies per millorar el projecte. En aquests quatre dies vam corregir errors i ens vam proposar millorar-lo de les següents maneres:

 • Canviar algunes parts de suro del cable dels motors.
 • Arreglar alguns errors del firmware.
 • Millorar el disseny.
 • Buscar a futures aplicacions del submarí a Canet (Ajuntament).

 

Conclusions:

Hem complert quasi tots els objectius que ens vam proposar. Ens ha costat una mica el que és la part del procés de la recerca, és a dir, la part de buscar el material, com per exemple la bateria o la caixa, ja que no pots agafar qualsevol, si no amb unes característiques determinades. També havíem de buscar un microcontrolador (Arduino, Picaxe) o un microprocesador (Raspberry). Disponíem de les tres plaques, però ens vam decantar per l’Arduino perquè era amb la que teníem més experiencia. En la recerca d’aquests materials ens van ajudar alguns professors del Departament de Tecnologia.
L’únic objectiu que tenim pendent i que hi continuem treballant és el de donar-li una utilitat pràctica per al municipi, ja que l’alcalde ens va proposar algunes però no vam tenir temps per aplicar-les, encara que tenim pensat continuar-les fent com a treball de recerca de Batxillerat. També hem aconseguit que el projecte no superi els 100€ (sense contar el xassís del robot, ja que el CIRS ens va proporcionar el material.
Ha sigut gratificant perquè tant el CIRS com l’Ajuntament de Canet de Mar es van interessar molt en el projecte.


Compartiu aquest projecte