Treballs premiats

Silenciats – Treball de recerca sobre com van viure la Guerra Civil els meus avantpassats

Silenciats – Treball de recerca sobre com van viure la Guerra Civil els meus avantpassats

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2018

Centre: Institut Pius Font i Quer, Manresa

Autora: Núria Casas Coll

Nivell educatiu: Segon de batxillerat

Tutor: Xavier Valls Rota


Compartiu aquest projecte

Objectius

El meu principal objectiu era poder arribar a saber i comprendre què els passà als meus familiars durant aquell període de temps per a poder explicar-ho a la meva iaia, qui sempre s’havia quedat amb moltes incògnites sense resoldre. Sense saber-ho, la història de la meva família reunia tots els interessos que jo necessitava per a començar aquest treball: motivació per conèixer més el tema històricament, determinació per treure l’entrellat d’aquell silenci que havia regnat a casa durant dècades, motivació per saber la veritat i per fer una mica més de justícia, per a retre homenatge als caiguts i recordar allò que no es pot oblidar mai.

Metodologia

Per a documentar-me sobre les contextualitzacions de la primera part del treball he hagut de visitar arxius, parlar amb historiadors, amb testimonis, posar-me en contacte amb gent que ha fet investigacions similars i m’han pogut donar consells sobre com m’havia d’adreçar a les institucions i en quins llocs era probable que obtingués respostes a les meves preguntes.

Per a completar la segona part del treball, he hagut de buscar articles i comparar moltes informacions fins a poder redactar unes idees mínimament imparcials, doncs aquest tema es pot enfocar des de moltes bandes i hi ha un ventall d’opinions molt extens referent a ell.

Conclusions

La sensació final que tinc és agredolça. Per una part, estic molt contenta d’haver pogut esbossar la possible realitat que visqueren els meus avantpassats, doncs aquest era el meu principal objectiu quan vaig començar. Estic satisfeta d’haver llegit tant sobre el tema, d’haver conegut tants fets ignorats per a mi, d’haver-me posat en contacte amb gent que està interessada en aquest àmbit i d’haver après tant.

Per altra banda, però, estic trista perquè me n’he adonat de com un tema tant important i present en els nostres dies està sent ignorat per una immensa quantitat de persones, encara que aquestes ho facin inconscientment. Em sap greu que la majoria de les institucions públiques no m’hagin posat facilitats a l’hora de fer la meva recerca, doncs això m’ha portat a pensar que aquest tema es vol esquivar per diferents motius; com ara la persistent presència del franquisme en l’actualitat o la falta de voluntat política a l’hora de resoldre un tema tant humanitari.