Treballs premiats

Sistema hídric de Sant Carles de la Ràpita

Sistema hídric de Sant Carles de la Ràpita

Detall

Àmbit temàtic: HISTÒRIA/GEOGRAFIA/ANTROPOLOGIA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Els Alfacs, Sant Carles De La Ràpita
Autors: Pau Reverté Martínez
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutors: Carles Pasqual Montanyès

 

Objectius:

L’objectiu d’aquest treball és poder informar a la població de Sant Carles de la Ràpita com un sistema tant utilitzat i necessari com és el sistema hídric del seu poble va néixer i funciona en l’actualitat. Aquesta necessitat és duta per la manca de cap tipus d’informació sobre el tema en l’actualitat. El segon i més important objectiu seria la conscienciació de la població de cara a la necessitat d’un sistema d’aigües més eficient ja que l’actual provoca a la població uns sobrecostos totalment innecessaris i que, en cas de poder ser resolts, comportarien una gran millora en l’economia de la petita vila.

 

Metodologia:

La història dels sistemes va ser redactada a partir dels informes que són guardats l’Arxiu Municipal de Sant Carles de la Ràpita. Mitjançant aquest, he extret diversos detalls i imatges que m’han portat a ser capaç de redactar un seguit d’esdeveniments amb els quals he pogut entendre com va evolucionar exactament el sistema a través dels anys. La part actual i futura ha estat redactada gràcies a Aigües de Catalunya, que m’ha facilitat el funcionament actual del sistema i unes aproximacions de les dades sobre el seu consum d’aigua. Amb això, mitjançant diversos càlculs i taxes, he estat capaç de redactar un projecte per la millora del sistema actual.

 

Conclusions:

Després d’haver acabat el treball sobre el sistema hídric del poble he pogut comprendre diverses qüestions a part del funcionament del mateix, del qual desconeixia gairebé la seva totalitat. El fet principal que puc extreure del treball és la manera en la que les coses s’organitzaven en el passat, cosa que he vist reflectida en el temps que un poble va necessitar per a tenir una cosa tant important i necessària com és un servei d’aigües potables per a la seva població, i coses que encara funcionen tal com ho feien en el passat, com per exemple la total dependència que una població petita com La Ràpita té respecte a l’Estat, sense el qual no poden dur a terme les infraestructures que aquests consideren necessàries degut al baix nivell econòmic d’aquesta.

Així doncs, tot i haver realitzat un treball sobre l’aigua d’una població, he pogut donar-me’n compte del creixement que ha sofert el nostre món, ja que en coses que avui dia trobem completament necessàries i no ens podríem imaginar la vida sense elles, fa menys de 100 anys no existien a gairebé cap lloc. Aquest treball també m’ha fet canviar la manera de veure el poble, per a mi no és el mateix, ara sé que cada cop que trepitjo una vorera estic passant per sobre de les canonades que em porten aigua a casa, cada cop que veig un embornal sé que allò és una espècie de porta a la depuradora, i cada cop que obro l’aixeta i surt aigua penso en tot el camí que aquesta ha realitzat per arribar fins a mi.


Compartiu aquest projecte