Treballs premiats

Smarthome

Smarthome

Detall

Àmbit temàtic: ENGINYERIA I ARQUITECTURA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Sòl de Riu, Alcanar
Autor: Enric Gil Esteller
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutor: Claudio Cosin Sylla

 

Objectius:

Els objectius plantejats per al meu treball són:

  • Apropar-nos a conèixer la domòtica i les seves àrees d’aplicació.
  • Conèixer els sensors, sistemes de control i actuadors.
  • Els seus inicis i com ha evolucionat, l’actualitat, i les innovacions i tendències actuals.
  • Estudiar els avantatges i inconvenients de la domòtica.
  • Conèixer la domòtica al nostre poble.
  • Construir una maqueta per tal de visualitzar la possibilitat d’aplicar la domòtica en un cas real.
  • Controlar les funcions de la maqueta per mitjà d’un medi inalàmbric.

 

Metodologia:

Per tal d’assolir els objectius de l’estudi ha calgut molta recerca i estudi del camp, i seguit de moltes hores de pràctica i errors per innovar i crear un sistema intel·ligent propi i únic.
Els primers passos van ser de documentar-me sobre el tema i anar a conèixer tots els punts de vista sobre la domòtica. Un cop posat en ordre tot el que havia après vaig estructurar el treball en quatre pilars bàsics: una teoria elemental sobre domòtica, els avantatges i inconvenients dels diferents punts de vista, un apartat dedicat al meu poble, i finalment un projecte de domotització d’un habitatge convencional, que va ser la part més complexa ja que vaig haver d’aprendre a programar.
Durant el treball he contactat amb professionals, repartit enquestes i rebut consells de varies persones importants. La part relacionada amb el meu poble ha estat molt ben acollida tant pel mateix poble com per els propietaris.

 

Conclusions:

El primer objectiu complert ha estat el d’apropar-me a la domòtica i les seves àrees d’aplicació. Hem pogut conèixer les seves 4 grans àrees d’aplicació: la seguretat, la confortabilitat, la gestió i l’estalvi energètic. A més, hem pogut saber quan és viable aplicar la domòtica a un habitatge i hem conegut els sensors, actuadors i sistemes de control.
Hem classificat els avantatges i inconvenients de la domòtica en els diferents sectors. Hem investigat la domòtica al nostre poble, Alcanar. Hem fet un projecte de domotització d’un habitatge, i hem aconseguit construir una maqueta en la què es visualitzen funcions domòtiques reals.
A més, hem aconseguit que el control total de les funcions d’aquesta casa es realitzi de manera inalàmbrica des de qualsevol dispositiu Android amb la nostra aplicació.
La domòtica és obrir una porta al futur, les aplicacions i possibilitats són inacabables i cada dia seran més presentes a la nostra vida. És el futur en l’edificació.


Compartiu aquest projecte