Treballs premiats

Societats literàries utòpiques

Societats literàries utòpiques

Detall

Àmbit temàtic: ECONOMIA/SOCIOLOGIA/POLÍTICA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Egara, Terrassa
Autores: MªDel Pilar Salvador García, Paula López Nogales
Nivell educatiu: 4t d’ESO
Tutor: Joan Carles Otero Sánchez

 

Objectiu:

Bàsicament, respondre a la pregunta ‘Quines característiques tenen les utopies literàries d’alguns autors del segle XX?’. Els novel·listes triats van ser George Orwell, Aldous Huxley i B.F.Skinner, les tres novel·les van ser escrites durant les dècades dels anys 30 i 40 d’un segle tremendament convulsiu, agitat per dues guerres mundials i pel naixement de règims dictatorials a la vella Europa. A més, amb el temps del que disposàvem ens va semblar que tres era un nombre adequat per a comparar les obres, degut a que dos hagués sigut insuficient i més de tres suposava profunditzar menys.

 

Metodologia:

Analitzar i contextualitzar tres novel·les d’utopia/antiutopia:

  • George Orwell: 1984
  • Aldous Huxley: Un món feliç
  • B.F.Skinner: Walden Dos

L’anàlisi de les tres societats plantejades queda recollida per temes en una graella: llengua, infantesa,oci, feina, sistema polític, lleis, relacions socials, distribució geogràfica, economia, moda, tecnologia i ciència i organització de la societat. Tot comparant i utilitzant citacions dels llibres, per tant emmotllant-nos a les característiques de cada trama.

 

Conclusions:

Les aparents utopies en realitat, són distòpies, és a dir que les propostes que fan aquests autors no són perfectes ni meravelloses, sinó que adverteixen dels perills de societats autoritàries.
Es pot veure que, quan en aquestes societats es vol mantenir a la societat ‘feliç’, en realitat es vol dir ‘ignorant’, això es fa a través de la manipulació.


Compartiu aquest projecte