Treballs premiats

The Times They Are A-Changin’. Bob Dylan i el premi Nobel

The Times They Are A-Changin’. Bob Dylan i el premi Nobel

Detall

Àmbit temàtic: FILOLOGIA/LINGÜÍSTICA/SOCIOLINGÜÍSTICA
Edició: Premiats 2017

Centre: Institut Guindàvols, Lleida
Autor/s autora/es: Ester Gil Navarro, Quim Navarro Benet, Clàudia Pubill Quintillà
Nivell educatiu: Quart d’ESO
Tutors/es: M.Teresa Quintillà Zanuy


Compartiu aquest projecte

Objectius

L’objectiu general de la nostra recerca ha estat determinar la idoneïtat de la figura i obra de Bob Dylan com a guanyador del Nobel de literatura 2016, a partir d’una anàlisi objectiva i des de diversos punts de vista. Partim, doncs, de la hipòtesi inicial que Bob Dylan sí és mereixedor d’aquest guardó de caràcter internacional i que, per tant, la decisió de l’Acadèmia sueca ha estat coherent. La segona hipòtesi és que el rebombori mediàtic i l’allau de manifestacions contràries a dita concessió responen a criteris que no tenen a veure amb els criteris emprats per l’acadèmia a l’hora de prendre aquesta decisió.
I en tercer lloc, que, en qüestions de literatura i premis literaris, sí és possible objectivar les decisions i s’ha de fer per poder prendre-les amb coherència i encert.

Metodologia

Vam recaptar informació sobre el concepte de cànon literari, la figura i obra de Bob Dylan i els Premis Nobel. Després des de diversos angles: 1) Vam investigar què opina la crítica literària sobre l’obra de BD. 2) Vam aplicar una plantilla de creació pròpia per a fer l’anàlisi literària d’una selecció de 20 cançons de BD i cercar-hi els elements que es consideren característics de la poesia. 3) Vam analitzar algunes opinions exposades als mitjans sobre la concessió del Nobel a BD, entre octubre de 2016 i juny de 2017. 4) I finalment, vam voler conèixer l’opinió de persones expertes en literatura, mitjançant una enquesta de disseny propi, que vam enviar a professorat de literatura de diverses universitats. Un cop buidats els resultats de les enquestes, vam interpretar els resultats i il·lustrar amb gràfics i taules. Finalment, amb les dades obtingudes de tots els passos anteriors, vam elaborar una síntesi, i vam determinar unes conclusions sobre la idoneïtat de Dylan com a Nobel 2016.

Conclusions

Hem conclòs que: el vincle entre poesia i música es remunta a més de 2600 anys; BD ha estat una figura molt influent socialment, per la seva defensa dels drets civils i pacifisme; el seu treball ha tocat moltes vessants artístiques; el procés de selecció del Nobel és seriós i no caprici d’uns pocs; 5 congressos internacionals, 70 tesis doctorals, 36 monografies i incomptables articles científics s’han ocupat de BD i la majoria destaquen la seva qualitat literària i artística; a les xarxes socials el rebuig ha estat fort: els missatges en contra superen als favorables; el 57% dels docents enquestats creu que BD és un digne mereixedor del Nobel, però un 29% opina que no i un 14% està indecís; l’anàlisi pròpia de 20 lletres revela que la presència d’elements de retòrica poètica és prou recurrent per considerar poesia les cançons de BD. Sumant els diferents punts d’anàlisi, confirmem la hipòtesi inicial: BD mereix haver guanyat el Nobel. Ho mereix, no més que altres, però tampoc menys.