Treballs premiats

Torró d’autor. L’art que es menja

Torró d’autor. L’art que es menja

Detall

Àmbit temàtic: ART
Edició: Premiats 2018

Centre: Col·legi Maristes Valldemia, Mataró
Autor: Guillermo Cabellos Martínez
Nivell educatiu: Segon de batxillerat
Tutor: David Caravaca Hidalgo


Compartiu aquest projecte

Objectius

Tot i que pugui semblar un treball culinari o sobre les tècniques usades per fer torró, la meva intenció no és aquesta. És més, només esmento el gust de cada torró de manera gairebé anecdòtica. La meva intenció real és copsar la riquesa de la vida artística a Mataró, fer un estudi de l’art a la ciutat en els últims vint-i-cinc anys, utilitzant el torró d’autor com a fil conductor. A més, a través de les entrevistes, vull crear un retrat dels artistes. També he insistit molt a fer les trobades en els seus estudis, ja que considero que l’estudi d’un artista és el seu millor autoretrat.

 

 

Metodologia

Després d’entrevistar cada artista he tornat a escoltar l’àudio que havia gravat. Per tal d’evitar la clàssica entrevista de pregunta i resposta, he intentat redactar un article, en què a part de les respostes dels artistes, he descrit l’ambient i les meves sensacions en parlar amb cada autor.  Vaig agafar la idea del llibre Ateliers  de Lluís Permanyer i Melba Levick, que és un recorregut fotogràfic i literari, una aproximació als espais de creació de deu artistes internacionals.

Al final de cada trobada, he demanat que em fessin un petit dibuix en un quadern, per guardar un record del treball. Les obres que m’han fet i dedicat apareixen al final de cada ressenya, divuit obres d’art que són un petit gran tresor.

Respecte a la bibliografia he de dir que he necessitat fer recerca en l’apartat d’història del torró i per a les ressenyes dels autors amb qui no he pogut parlar personalment, en Manel i en Jordi Cuyàs i en Joan Safont. També he consultat la pàgina web de la pastisseria Uñó.

Conclusions

Després de 2.177 fotografies i 985 minuts d’àudio repartits en 22 entrevistes, puc afirmar que el torró d’autor ja és una tradició elitista de la ciutat de Mataró. Els compradors han de tenir un cert nivell cultural per poder apreciar el dolç i econòmic per adquirir-lo. És un torró amb ingredients de primeríssima qualitat amb el valor afegit d’un disseny únic i atractiu sorgit de la creativitat dels diferents artistes. Si ens posem en la pell dels artistes és tot un honor que en Claudi t’encarregui el disseny del torró. S’ha de dir, però, que només un artista ha reconegut obertament que es va oferir a dissenyar el torró, tot i que sospito que són molts més els que han anat a trucar a la porta de la pastisseria. He de donar la raó a la Marta Duran quan es queixa de la poca visibilitat que tenen les dones en el món artístic de la nostra ciutat. Són divuit torrons dissenyats per homes i només cinc, per dones, molt allunyat de la paritat que seria desitjable.