Treballs premiats

Un criminal, un perfil

Un criminal, un perfil

Detall

Àmbit temàtic: PSICOLOGIA I PSICOFISIOLOGIA
Edició: Premiats 2013

Àrea: Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics

Centre: Institut Bellulla, Bellulla

Autors: Virginia Ávila Vázquez

Nivell educatiu: 2n Batxillerat

Tutors: Esther Crisol González

 

Els meus principals objectius són:

– Demostrar que gràcies a la realització d’un perfil és possible eliminar sospitosos i arribar a la persona que ha comés el delicte.

– Saber més sobre aquesta tècnica, recorrent a exemples de crims que han estat solucionats gàcies al perfil.

– Saber quant s’utilitza aquesta tècnica en les nostres forces de seguretat.

– Saber què opinen els professionals d’aquesta tècnica i de la seva efectivitat.

– Discutir les meves dues hipòtesis:

(a) amb l’ajuda del perfil és possible facilitar la busca i captura dels responsables del crim i (b) aquesta tècnica no és molt coneguda a Espanya.

Vaig realitzar el treball amb informació extreta de diverses fonts (tant bibliogràfiques com webgràfiques).

Per tal de poder discutir les dues hipòtesis, vaig posar-me en contacte amb un sergent de l’Escola de Policia de Mollet, Daniel Martínez; amb el cap de l’Associació Catalana de Criminòlegs (ACC), David Quaresmal, i amb el famós criminòleg valencià Vicente Garrido. Per altra banda, també vaig realitzar enquestes a ciutadans escollits a l’atzar.

Una vegada extrets els resultats, vaig construir gràfiques amb ells i vaig acabar de perfilar les meves hipòtesis, les quals van ser demostrades.

Després de fer aquest treball i de parlar amb persones ‘importants’, he entès que la tècnica del perfil criminal, encara que és efectiva, no dóna la seguretat que, per exemple, dones les proves relacionades amb la policia científica. Per això no és tan utilitzada.

També em va impactar que el sergent desconegués la tècnica. Per tant, la ignorància general davant d’aquesta tècnica és normal, molt normal, perquè si no la utilitzen els cossos policials i no surt per alguna font d’informació, és impossible que la gent pugui conèixer-la.

Com a resultat de les enquestes, a grans trets (ja que està més especificat al treball), molta gent contesta que sí sap què és un perfil criminal, però no ho sap explicar i la gent que contesta que no ho sap, ni tan sols s’interesaa en saber-ho; relacionen perfilador amb psicòleg encara que la majoria veiés sèries de policies; la majoria han escollit la definició correcta a la pregunta “Què és la criminologia?”, i, per últim, la gran majoria ha coincidit en que la tècnica no és molt coneguda a Espanya.


Compartiu aquest projecte