Treballs premiats

Un radiotelescopi casolà

Un radiotelescopi casolà

Detall

Àmbit temàtic: FÍSICA
Edició: Premiats 2015

Centre: Institut Lluís de Requesens, Molins de Rei
Autora: Montserrat Mayol Domingo
Nivell educatiu: 2n de batxillerat
Tutor: Lluís Nadal Balandras

 

 

Objectiu:

L’objectiu del treball és aconseguir detectar l’activitat solar, especialment les emissions de raigs X que emet el Sol, mitjançant la construcció d’un radiotelescopi casolà.

 

Metodologia: 

El tema del treball va sorgir per casualitat. Després d’una recerca a Internet quedava clar que es podia fer servir un programari gratuït especialment preparat per a monitoritzar emissores de VLF: l’Spectrum Lab. El primer repte va ser fer l’antena. No era fàcil configurar l’Spectrum Lab i vaig haver d’aprendre a escollir emissores adequades (havien d’emetre durant tot el dia i des del mateix lloc) i sintonitzar-les. Després de provar diferents amplificadors, en vaig trobar un que facilitava aquesta tasca. Al començament no detectava emissions de raigs X perquè al juliol havia poca activitat solar i visualitzava els gràfics del senyal en un interval de temps curt. Quan vaig començar a fer els gràfics de 24 hores van aparèixer les primeres emissions de raigs X del Sol. A partir del setembre van millorar les observacions perquè va augmentar l’activitat solar i ja tenia pràctica en reconèixer les emissions de raigs X.

 

Conclusions:

A partir de les dades obtingudes es desprèn que he aconseguit detectar emissions de raigs X del Sol i per tant aquest objectiu està assolit. Ara bé, el receptor construït no es pot considerar un bon radiotelescopi solar per dues raons:

– No es detecten totes les emissions de raigs X. A vegades s’ha detectat emissions dèbils, per exemple una C1.6 (1,6-10-6 W/m2), i no se n’ha detectat d’altres de molt més fortes. Això depèn d’altres interferències que hi puguin haver. Amb un senyal net es poden apreciar emissions de raigs X dèbils, però amb un senyall molt sorollós emissions fortes poden passar desapercebudes.

– La majoria de pics que apareixen al senyal rebut no es poden relacionar amb l’activitat Solar i no es pot determinar el seu origen. Tal com s’ha vist, el receptor és capaç de detectar llamps a molta distància i cal pensar que també és sensible a altres tipus d’interferències.

Si no fos per aquests dos problemes tindríem un radiotelescopi fàcil de fer.  La part més difícil és fer l’antena, però es pot fer una antena que funcioni d’una manera més simplificada.

Encara que el receptor construït no sigui un radiotelescopi útil, sí que és interessant.

Realitzant aquest treball he pogut aprendre moltes coses sobre les ones de ràdio, la ionosfera, les antenes, l’activitat solar, etc. Molts temes que mai m’hi hauria parat a pensar que tinguessin cap tipus de relació.

És sorprenent que es pugui comprovar la relació entre  l’activitat solar de raigs X i la propagació de les ones de ràdio de baixa freqüència d’una manera tan senzilla.


Compartiu aquest projecte